Bunicul si bunica mea au decedat acum 3o de ani lasand un testament cu unici mostenitori pe fiica lui si sotul ei. Toti ceilalti fii ai bunicului au dat declaratii de renuntare la partea cuvenita de mostenire in favoarea celei desemnate de catre bunicul ca mostenitor, inainte de decesul acestuia. Aceste declaratii sunt olografe si fac parte din "dosarul" de mostenire.
In timpul care s-a scurs de atunci, aceasta fiica a fost mostenitoarea de facto a tuturor bunurilor bunicilor, fara a exista pretentii de vreun fel din partea fratilor ei. Insa ea nu a demarat dezbaterea succesiunii pana acum.
Mai este valabil testamentul redactat acum 36 de ani? Pot fi folosite declaratiile de renuntare ale fratilor? Se schimba schema de mostenire daca acum 4 copii, dintre ceilalti 6 ai bunicului, sunt decedati?
Declaratiile de renuntare trebuie facute in forma autentica la notar si pe Codul vechi si pe Codul Nou Civil. Ele nu pot fi luate in considerare la notarul public. Se poate dezbate mostenirea si acum. Depinde daca ceilalalti copii ai bunicului isi pastreaza pozitia de straini de succesiune sau nu.
Multumesc pentru raspuns!
Este nevoie de aceste declaratii, chiar daca exista testamentul autentificat la notar? Si daca copiii bunicului au murit, trebuie sa renunte nepotii?
Cine anunta mostenitorii ( 2 frati in viata + 9 nepoti) de inceperea succesiunii? Unii dintre ei sunt plecati de ani buni din tara. Trebuie sa fie prezenti in persoana pentru a face acest act sau e suficienta o declaratie scrisa si eventual autentificata?
Daca mostenitorii nu se inteleg degeaba mergeti la notar.
Apelati la instanta daca sunt probleme si nu vin toti la notar pentru dezbaterea mostenirii deoarece daca doar unul lipseste notarul va suspenda procedura succesorala.
Declaratiile nu sunt valabile dar la proces exista variante juridice ca sa rezolvati problema.
Nu incercati un proces fara avocat deoarece probabil il veti pierde.
Costurile pot fi la fel ca la notar daca avocatul doar va redacteaza actiunea fara sa va si reprezinte in instanta,