Ioana-M a scris:
.....
Credeti ca aceasta situatie ar putea avea urmari grave pentru mine? adica in afara de fapul ca mi-ar desface contractul de munca cu mentiunea "indisicplinat", ar putea fi si altceva ? Va multumesc !
1.
Numai daca ati cauzat si un prejudiciu angajatorului, se va putea angaja si raspunderea patrimoniala, cu conditia ca angajatorul sa probeze faptul ca prejudiciul a fost cauzat din vina si in legatura cu munca dvs.
Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
2. Intr-adevar, absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
3. Doctrina -
nefiind izvor de drept - a opinat : . "Este admisibil cumulul răspunderii patrimoniale cu răspunderea disciplinară, în cazul în care prin aceeaşi faptă se încalcă ordinea şi disciplina în muncă şi, concomitent, se aduc prejudicii patrimoniale angajatorului. Însă, deşi posibil, cumulul nu este şi necesar. Astfel, nu va interveni decât răspunderea patrimonială în cazul în care fapta prejudiciabilă a adus atingeri minime ordinii şi disciplinei în muncă". (Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 669)