avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort dupa 3 luni
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort dupa 3 luni

buna seara . am o intrebare scurta .se poate divorta dupa 3 luni de casatorie daca nu au copii si nu a nimic de impartit?
Cel mai recent răspuns: Roxana Zbarnea , Avocat 09:57, 25 August 2009
da si mai ales daca exista si acordul ambelor , foarte repede in max 2 termene de judecata
ByOn a scris:

buna seara . am o intrebare scurta .se poate divorta dupa 3 luni de casatorie daca nu au copii si nu a nimic de impartit?


Divorţul se poate pronunţa pe baza acordului ambilor soţi dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii cumulative:

·până la data cererii de divorţ a trecut cel puţin un an de la încheierea căsătoriei.

·să nu existe copii minori rezultaţi din căsătorie.

Cum in cazul dvs. au trecut doar 3 luni, ori mai suportati situatia inca 9 luni, pana se va implini un an de la casatorie, ori solicitati desfacerea casatorie deoarece raporturile dintre dvs. au fost grav si iremediabil vatamate. Temeiul divortului il poate constitui doar indeplinirea cumulativa a trei conditii care un pot fi apreciate separat una de alta: - existenta unor motive temeinice; - aceste motive sa destramat grav raporturile dintre soti incat continuarea casatoriei este vadit imposibila; - imposibilitatea continuarii casatoriei sa existe pentru cel care cere desfacerea ei.
Divortul standard
Pentru a declansa actiunea de divort se depune o actiune la judecatoria in raza careia sotii au avut ultimul domiciliu comun sau, daca nici unul dintre soti nu mai locuieste acolo, la judecatoria aferenta domiciliului sotului impotriva caruia se porneste actiunea. Sotul care doreste divortul, adica reclamantul, depune o cerere la judecatorul delegat prin care arata motivele care afecteaza grav relatiile dintre soti, astfel incat o continuare a casatoriei nu mai este posibila.

Desfacerea casatoriei poate fi ceruta din culpa unuia dintre soti sau din culpa comuna, iar, daca ambele parti cer divortul, nu mai este necesar sa se motiveze cererea de incetare a casatoriei.

Aceste motive vor fi dovedite sau combatute in cadrul procesului de catre martorii fiecarui sot, care pot fi chiar si rude cu sotii. In cererea de divort se vor specifica numele copiilor minori rezultati din casatorie - daca exista -, anexandu-se si o copie dupa certificatul de nastere a acestora in scopul stabilirii pensiei de intretinere a minorilor, aspect asupra caruia instanta se pronunta obligatoriu. Tot pentru solutionarea acestei laturi a procesului sotii va trebui sa aduca dovada veniturilor. Exista si instante care nu mai cer aceste dovezi atunci cand partile cad de acord asupra cuantumului pensiei.

La desfacerea casatoriei sotii vor hotara daca acela dintre ei care in timpul mariajului a purtat numele de familie al celuilalt va mai purta numele si dupa divort, sau va reveni la numele avut anterior. Totusi, pentru motive intemeiate (de exemplu, daca sotul respectiv este cunoscut intr-un anumit domeniu sub numele dobandit in urma casatoriei), instanta poate incuviinta acest drept chiar in lipsa unei acord intre soti.

Procedura simplificata de divort, prin care acesta se poate obtine foarte usor, se poate aplica in conditiile in care:
Ambii soti sunt de acord cu divortul;
Pana la data cererii de divort a trecut cel putin 1 an de la incheierea casatoriei;
Nu exista copii minori rezultati din casatorie.

Cererea de divort va fi semnata de ambii soti. In timpul sedintei, presedintele instantei va verifica existenta consimtamantului sotilor si va fixa un termen de 2 luni pana la judecarea divortului in sedinta publica. La termenul de judecata instanta va verifica daca sotii staruie in desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si, in caz afirmativ, va trece la judecarea cererii fara a mai administra probe cu privire la motivele de divort.

In acesta procedura, judecatorul hotareste desfacerea casatoriei fara a pronunta, insa, divortul din vina unuia sau a ambilor soti. Casatoria este desfacuta din ziua in care hotararea prin care s-a pronuntat divortul a ramas irevocabila.
multumesc
nu se incadreaza in procedura simplificata!
depuneti cererea de chemare in judecata prin care solicitati desfacerea casatoriei din culpa comuna.
solicitati admiterea probei testimoniale cu un martor comun.
daca va prezentati amandoi la primul termen impreuna cu martorul, nu va mai exista un al doilea termen
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord in cazul in care nu a trecut un an de la incheierea casatoriri anaxorz anaxorz Buna ziua! Ar putea cineva sa-mi spuna care este modaliatatea de a divorta in cazul in care nu a trecut un an de la incheierea casatoriei si nici nu exista ... (vezi toată discuția)
Martor la divortul prin intelegere Alina2011 Alina2011 La divortul cu minor prin intelegere este necesar martor? (vezi toată discuția)
Pot divorta? irineagu irineagu Se poate divorta daca nu sunt decat 2 luni de la cununia civila?Va multumesc frumos! (vezi toată discuția)