avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... GESTIUNE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

GESTIUNE

Buna ziua,
Doresc sa cunosc si eu urmatorul aspect?
Se poate preda o gestiune unui angajat care in cartea de munca are functie de manager dar nu indeplineste aceasta functie din cauza faptului ca nu este lasat de angajator? Doresc care sunt prejudiciile care imi pot fi aduse daca semnez acea predare de gestiune in calitate de manager , neideplinind aceasta functie? Si cum sa procedez sa fie mai bine.
M-am intors din ccc , pe aceasi functie doar in cartea de munca , eu nu efectuez aceasta functie , deoarece nu s-a vrut de catre angajator sa o indeplinesc. Pe functia mea este alta persoana (tin sa precizez ca exista 2 locatii , si sunt sigura ca ea este pusa pe locatia aceea si eu pe celalata , deoarece in acte nu ar avea cum sa se faca? Ce ma sfatuiti ? Daca imi puteti atasa si o lege in acest sens?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:23, 14 Septembrie 2016
1. HG 2230/1969
Art. 1.
Predarea-primirea gestiunii de bunuri materiale se face între gestionarul care predă şi cel care primeşte, pe baza dispoziţiei scrise a conducătorului organizaţiei socialiste. În dispoziţie se vor arăta: gestiunea care se predă, numele şi prenumele gestionarilor şi ale persoanelor care, conform prezentei hotărîri, participă la operaţia de predare-primire, precum şi locul, ziua şi ora începerii acestei operaţii.

Art.2
....
Dacă nu a fost numit un gestionar, conducătorul organizaţiei socialiste va desemna un angajat căruia i se va preda gestiunea şi care va gestiona bunurile pe o perioadă de cel mult 60 zile.

2.Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Art. 37 din Legea 202/2002
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 100.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (1), (2), (3) si (4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11, art. 12-22 si art. 29.
(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, discriminarea bazata pe doua sau mai multe criterii.
(3) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute de prezenta lege se fac de catre:a) Inspectia Muncii, inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11-13, precum si art. 29;
....

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

In speta, au fost incalcate dispozitiile art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, situatie care indreptateste acea persoana sa sesizeze Inspectia Muncii/ITM-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am revenit la munca după ccc și nu am beneficiat de cresterile ... Ilina marian Ilina marian Am revenit la munca după CCC și nu am beneficiat de cresterile salariale am ramas tot cu salariul din urma.eu nu beneficiez de cresterile salariale daca sunt ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. de curand mi-am dat demisia de la firma pentru care ... mia08 mia08 Buna ziua. De curand mi-am dat demisia de la firma pentru care lucram, fiind incadrata in postul de gestionar depozit. Sunt absolventa de studii superioare, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua la intoarcerea din ccc amfost repusa pe o functie inferioara ... Abnicio Abnicio Buna ziua la intoarcerea din CCC amfost repusa pe o functie inferioara fata de ceea ce aveam inainte dar cu acelasi salar iar o alta colega in aceeasi ... (vezi toată discuția)