avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata orelor lucrate in zilele de repaus saptamanal si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata orelor lucrate in zilele de repaus saptamanal si sarbatori legale

Care sunt pasii de urmat pentru a sesiza/reclama neacordarea sporului pentru plata orelor lucrate in zilele de repaus saptamanal si sarbatorile legale intr-un spital militar?
Cel mai recent răspuns: ContSters400311 , utilizator 20:48, 15 Septembrie 2016
Unde sa reclamati ?
Probabil ca nu ati inteles dar exact asta va intrebam! Unde se poate seziza ? Sa inteleg ca exista mai multe foruri care pot solutiona aceasta problema sau ca nu cunoasteti vreunul?

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.....


Spitalele militare sunt unitati de stat si , prin urmare, munca in zilele de repaus saptamanal se compenseaza numai cu timp liber corespunzator.

OUG 57/2015
Art. 9. - În anul 2016, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora, cu excepția situațiilor când prin prezenta ordonanță de urgență se dispune altfel.

Din 2011 si pana in prezent au fost adoptate OUG care au avut aceasta mentiune.
ulc a scris:

Care sunt pasii de urmat pentru a sesiza/reclama neacordarea sporului pentru plata orelor lucrate in zilele de repaus saptamanal si sarbatorile legale intr-un spital militar?


Fiind angajat intr-un Spital militar, sunteti asimilat personalului militar si in opinia mea intrati sub incidenta prevederii art13*1 (5)din OUG 103/2013

(5) Prin excepţie de la prevederile art. 9 alin. (1), în situaţia în care activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, nu se poate compensa cu timp liber corespunzător, se acordă o majorare de 75% din baza de calcul prevăzută la alin. (4).

Fiind un spital in subordinea MAPN ,inaintati un memoriu catre aceasta institutie ,posibil ca neacordarea sporului sa aiba cauze intemeiate (lipsa finantare)Asteptati sa primiti raspuns in termenul legal si in functie de raspuns ati putea actiona spitalul in instanta fiind vorba despre un drept salarial neacordat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor sâmbătă și duminică și sărbători legale Baltimore Baltimore Sunt angajat în sistemul bugetar și execut serviciul în ture de 24/72.În fiecare lună am 7 sau 8 servicii și primesc un spor de noapte. Pot primi sporul ... (vezi toată discuția)
angajatorul e obligat de lege sa plateasca in plus zilele de simbata si duminica ,daca s-a lucrat in aceste zile ? Nelu ciucurel Nelu ciucurel Am si eu o intrebare , unde lucrez eu se lucreaza in flux continuu in sistem ture 12/24/48 adica lucrezi 12ore si ai liber 24 dupa tura de zi si 48 ore dupa ... (vezi toată discuția)
Orele duble Krystyn17 Krystyn17 Orele duble cat la suta din salariul de baza se plătesc?mentionez ca lucrez intr-un spital de stat sunt asistenta medicală și lucrez in program de 8 ... (vezi toată discuția)