Aşadar, pentru a putea cere ajutorul de şomaj, absolvenţii trebuie să fie înregistraţi la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în raza căreia îşi au domiciliul şi să nu realizeze venituri. Totuşi, eligibili sunt cosideraţi şi absolvenţii care obţin venituri din activităţi autorizate, însă doar dacă acestea sunt mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă (în prezent, valoarea ISR este de 500 de lei).
In acest context, veniturile din activitati autorizate sunt considerate si salarii? Eu lucrez cu 4 ore/zi, 20 ore/sapt, deci 1/2 N la o firma, intre timp, de azi sunt absolventa fara licenta a unei facultati, deci maine intru in posesia adeverintei precum ca sunt absolventa, pot beneficia de somajul pt absolventi conform legii? Salariul meu este de 625 lei brut, deci net pana in 500 lei iau... :((
Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă
art.15
.... (2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege:
a) activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii;
b) exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale;
c) exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de către zilieri;
d) activităţi desfăşurate de persoane fizice în urma cărora se realizează venituri din agricultură, silvicultură sau piscicultură conform art. 71 din Legea nr. 571/2003privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
e) activităţi în urma cărora se realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor conform art. 61 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Se consideră că nu realizează venituri, potrivit prevederilor art. 5 pct. IV lit. c), art. 17 alin. (1) lit. f), art. 34 alin. (1) lit. b) şi alin. (3) lit. b) şi art. 66 alin. (1) din lege:
a) persoanele care nu realizează venituri impozabile sau care realizează venituri neimpozabile în conformitate cu Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare;
b) persoanele care realizează venituri din salarii reprezentând plăţi compensatorii acordate persoanelor disponibilizate din bugetul angajatorului, în temeiul contractului colectiv de muncă aplicabil;
c) persoanele care realizează venituri din investiţii, venituri din premii şi din jocuri de noroc şi venituri din transferul proprietăţilor imobiliare definite conform Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
Prin urmare, veniturile din salarii nu intra in categoria veniturilor din activităţi autorizate potrivit legii.
Indemnizatie somaj
hp777
Buna ziua.
Daca o persoana beneficiaza de indz. de somaj si deschide un SRL ca administrator unic, se intrerupe indz. de somaj?
Si daca da in ce conditii, ce ... (vezi toată discuția)
Somaj
kennya
BUNA ZIUA SUNT IN SOMAJ DE LA SCOALA.AM TERMINAT POSLICEALA MAI EXACT LUNA ACEASTA MI-AM DEPUS DOSARUL DE SOMAJ CRED CA DE LUNA CE VINE IL PRIMESC.INTREBAREA ... (vezi toată discuția)