avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cat costa apa la intretinere la bloc?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cat costa apa la intretinere la bloc?

Locuiesc intr-un bloc unde consumul de apa este mixt, adica unii locatari au apometre (mai putin de jumatate), altii (inclusiv eu) nu au, inca.

In primul rand cum se calculeaza? Care sunt regulile?

O logica simpla si de bun simt imi sugereaza ca ar fi ceva de genul urmator:
- din consumul total m3 contorizat pe bloc:
- se scade consum m3 contorizat pe apometre
- diferenta reprezinta consumul comun

* celor cu apometre li se calculeaza costul pe m3 consumati
* celorlalti li se distribuie consumul comun, in functie de nr. de apartamente, nr. de camere, nr. de locatari. Exact care sunt etapele de calcul aici, nu stiu.

Pe langa asta, care ar fi posibile surse de pierderi suplimentare de apa? (care ar putea intra la ceea ce se calculeaza la comun)

Imi vine greu a crede ca cei din bloc (cu acelasi nr. de camere si locatari ca mine), care au apometre dramuiesc apa cu picatura si care nu au o lasa sa curga tot timpul.
Pentru ca altfel chiar nu imi explic de ce la unele apartamente s-a taxat pe iunie
270 lei iar la altele 40-60 lei.

In plus, administratia afiseaza "cost apa pe m3" si "cost apa pe persoana". Dar nu afiseaza consum m3 pe bloc, consum m3 pe apometre, si nici factura de la furnizorul de apa.
Cand l-am intrebat despre asta (cum se calculeaza costul la apa si sa-mi arate factura pe bloc si totalul consumului cu apometre) a zbierat la mine sa pun apometre in loc sa-l barai pe el la cap.

Situatia familiei este de asa natura incat nu ne permitem (din mai multe motive, inclusiv financiare) sa instalam apometre si lucrarile aferente, cel putin nu in urmatoarea jumatate de an deocamdata...

Administratorul este (in mod evident) o persoana ostila, iar asociatia de proprietari (inclusiv presedintele) exista mai mult pe hartie...

Suspectez ca se fac magarii in socotelile de intretinere, ba chiar s-ar putea ca administratorul sa faca manevre impotriva mea (din antipatie sau razbunare, pentru ca am avut mai multe neintelegeri in trecut).
Cum nu am nici un sprijin de la asociatie si nici cunostintele si informatiile necesare pentru a face verificarile de rigoare, in acest moment am impresia ca sunt jumulit de niste bani in plus, dar nu pot nici confirma, nici infirma aceasta.

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:19, 21 Septembrie 2016
Solicitati presedintelui asociatiei printr-o cerere scrisa sa va comunice modalitatea de repartizare a consumurilor de apa.
Buna ziua,
1. Solicitati in scris, fie cu numar de inregistrare fie prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, presedintelui asociatiei sa va prezinte deetaliat modul de calcul al consumului de apa.
2. Din pacate, cei fara apometre, platesc toate pierderile.
3. Este adevarat ca cei cu apometre sunt MULT mai responsabili cu consumul de apa.
4. Va sfatuiesc ac din putinul dumneavoastra sa va instalati apometre, in felul acesta scapati de probleme.
5. Consumul celor la comun se calculeaza pe numar de prsoane din apartament.
in ce oras se intampla aceste situatii?
Apoi, cei care nu au apometre suporta nu mai mult decat baremul stabilit in localitatea respectiva (in Bucuresti avem 5,1 mc/persoana la apa rece si 3,3 mc/persoana la apa calda).
Acest barem nu e voie sa fie depasit.

Daca sunt neinchideri in continuare, se pot repartiza aceste diferente dupa consum, dupa cota parte indiviza sau dupa numarul de persoane.
Cel mai bine o formula mixta in care se tine cont de cele tei criterii: sa zicem 30% peconsum, 30% pe cota indiviza si 40% pe numar de persoane.
Aici suveran este comitetul de bloc.
andreiSRR a scris:
In primul rand cum se calculeaza? Care sunt regulile?

Cei care si-au instalat apometre vor plati apa in functie de indicatiile apometrelor ca doar de asta le-au instalat.
Cei care nu au apometre vor suporta diferenta de apa pana la acoperirea facturii. Acestia vor suporta cantitatea de apa in functie de numarul de persoane din fiecarea apartament.
care ar fi posibile surse de pierderi suplimentare de apa?

Sunt mai multe cauze ale pierderilor de apa sau a diferentelor de apa. Dar acestea pot fi depistate si rezolvate daca toti proprietarii isi monteaza apometre. Altfel piederile pot fi cauzate foarte simplu direct de cei ce nu au apometre.
Situatia familiei este de asa natura incat nu ne permitem (din mai multe motive, inclusiv financiare) sa instalam apometre

Un metru cub de apa costa aproximativ 7 lei. Daca dumneavoastra, sa zicem ca lunar consumati 5 m.c. asta ar insemna 35 lei. Daca acum vi se afiseaza pe lista de plata 100 lei/ luna apa, inseamna ca platiti in plus 65 lei.
Stiti cat costa un apometru? Doar 50 lei! Asa ca acel apometru se plateste din prima luna.

@amvirdan

Nu exista barem de consum, iar ceea ce ati scris dv. se aplica in trecut pentru calculul facturilor la furnizori cand nu erau contoare de bransament la fiecare bloc, respectiv contoare de apa calda la fiecare scara.
Acest barem era facut pentru ca furnizorii sa nu introduca in facturi toate pierderile din retea si cand fiecare bloc declara la furnizor numarul de persoane.

In momentul in care s-a contorizat consumul la blocuri, ma refer la contoarele de bransament, facturile se emit in baza consumului citit pe aceste contoare.
Daca consumul dupa contorul de bransament este de asa natura incat partea necontorizata cu apometre dintre proprietari sa consume mai mult decat acest barem, sensibil mai mult, atunci nu are nicio justificare limitarea presupusului consum la aceste bareme.

Alte discuții în legătură

De ce platesc pierderile de apa, daca am apometre traianp traianp Buna ziua De cateva luni ma confrunt cu urmatoare situatie in cadrul asociatiei de proprietari unde locuiesc la apa rece sunt incarcat in fiecare luna cu 1, ... (vezi toată discuția)
Facturare apa contoare verificate si neverificate metrologic belfegor belfegor La o scara de bloc o parte din proprietari au contoare noi sau verificate metrologic iar alta parte nu.Cum facturez apa potabila si pierderile de apa? (vezi toată discuția)
Repartizarea consumurilor de apa anduzexe anduzexe Buna seara, De mai bine de un an in bocul in care locuiesc s-au montat contoare noi de apa cu citire radio. Lunar primesc de la ISTA o Nota de consum ... (vezi toată discuția)