avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Scutire plata impozitului pe salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Scutire plata impozitului pe salariu

Buna seara,

Asa cum sugereaza si titlul , as dori sa aflu mai multe informatii privind eligibilitatea de a fi scutit de plata impozitului pe salariu. Viitorul angajator mi-a spus ca in momentul in care voi absolvi facultatea (facultate non-tehnica) si cand imi voi obtine anumite certificari relevante postului pe care active (Software Tester) voi putea fi eligibil pentru a fi scutit. Imi poate cineva confirma sau infirma (cu argumente valide) acest lucru?
Singura sursa pe care am gasit-o pe internet este acest link :

www.avocatnet.ro/content/art...

in care nu se precizeaza si cazul meu.

Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: CBogdanStefan , utilizator 11:09, 30 Septembrie 2016
OMFP nr. 835/2015, astfel:
Art. 1. - (1) Angajatii operatorilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in conformitate cu legislatia in vigoare, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), precum si angajatii persoanelor juridice romane de drept public beneficiaza de scutirea de impozit pe veniturile din salarii, in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in anexa;
b) postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
c) detin o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, si presteaza efectiv una dintre activitatile prevazute in anexa;
d) angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creatie de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
...

Posturile pentru care se va acorda scutirea de impozit, respectand si celelalte conditii ale actului normativ, sus citat ,sunt:
- Administrator baze de date
- Analist
- Inginer de sistem în informatică
- Inginer de sistem software
- Manager de proiect informatic
- Programator
- Proiectant de sisteme informatice
- Programator de sistem informatic
Nu veti putea primi scutirea de impozit nici dupa absolvire,pt ca functia de "software tester "nu figureaza printre cele nominalizate in actul normativ ca se incadreaza la scutire

De altfel,in Clasificatia ocupatiilor din Ro,nu apare aceasta ocupatie,ci "Analist programator in domeniul software" ,care " efectueaza cercetari, planifica, proiecteaza, testeaza, furnizeaza consultanta pentru imbunatatirea sistemelor de tehnologia informatiei, cum ar fi hardware, software si alte aplicatii informatice, pentru a satisface cerintele specifice".

Nu ne spuneti ce facultate absolviti,ce specializare ,pt ca si aici s-ar putea sa nu va incadrati,scutirea se acorda doar celor ce sunt calificati prin diploma universitara in domeniu IT nu si prin cursuri ,asa se deduce din textul de lege...
@ CBogdanStefan

Scutirea de impozit pentru cei angajati in IT pe posturile mentionate anterior nu mai are nicio legatura cu facultatea absolvita.

Ordinul MFP 835/2015 a eliminat anexa 2 prevazuta anterior in actul normativ abrogat , care stabilea că scutirea de impozit pe venit putea fi acordată doar dacă angajatul avea una dintre specializările pe care le prevedea aceasta.
"c) detin o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, si presteaza efectiv una dintre activitatile prevazute in anexa;"

Actul normativ a eliminat intr-adevar acea anexa 2 ,dar mentine anexa privind ocupaţiile specifice activităţilor de creaţie de programe pentru calculator ceea ce implicit demonstreaza ca pt a beneficia de scutire trebuie sa ai o calificare de nivel universitar in domeniul IT !
Si chiar daca nu ar fi asa,un software tester nu beneficiaza de scutire asa dupa cum am argumentat deja!
Diploma de licenta nu este obligatorie sa fie in activitati specifice IT - s-au eliminat specializarile - , actul normativ prevede doar faptul ca , postul trebuie sa faca parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare
Ultima modificare: Duminică, 18 Septembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Incadrarea ca programator Mariandreea Mariandreea Buna ziua! Se da urmatoarea situatie: absolvent de studii superioare (Studii economice-Marketing), lucreaza ca tester intr-o firma de IT. Incadrarea actuala ... (vezi toată discuția)
Deducere impozit it, studii in alt domeniu STDF10014310 STDF10014310 Buna ziua, Sunt licentiat in domeniul ingineriei civile si lucrez in IT ca software tester. Am auzit ca s-a extins deducerea de impozit pentru cei care ... (vezi toată discuția)
Incadrari - scutire impozit Daliborka Daliborka Buna ziua , va rog ma puteti ajuta daca dorim sa nebeficiam ca firma DE SOFT, de scutire de impozit, atunci de ex daca am un angajat care a absolvit ... (vezi toată discuția)