avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Legitimarea in fata in fata organelor corespunzatoare ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Legitimarea in fata in fata organelor corespunzatoare pe perioada lipsei cartii de identitate din diverse motive (preschimbare in urma expirarii sau schimbarii numelui dupa casatorie, pierdere, retinerea la dosarul cu acte pentru starea civila etc.)

Buna ziua.

Cu ce documente se realizeaza legitimarea in fata organelor corespunzatoare pe perioada lipsei cartii de identitate din diverse motive (preschimbare in urma expirarii sau schimbarii numelui dupa casatorie, pierdere, retinerea la dosarul cu acte pentru starea civila etc.)?

Cazul concret se refera la necesitatea legitimarii in fata controlorului de bilete CFR, pe perioada preschimbarii cartii de identitate in urma schimbarii numelui dupa casatorie (cuprinsa intre data retinerii sale la dosarul cu acte pentru starea civila si data eliberarii noii carti de identitate), in cazul utilizarii biletelor gratuite de calatorie CFR pentru veterani de razboi in calitate de persoana mandatata prin procura notariala (in care apar datele din cartea de identitate respectiva).

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: DanielScorus , utilizator 14:55, 11 Decembrie 2016
In cazul persoanelor care in urma casatoriei isi schimba numele, legiuitorul a dat un termen de 15 zile pentru ca acestea sa-si schimbe actul de identitate, dar dvs. va puteti prezenta la biroul de evidenta in ziua lucratoare imediat urmatoare casatoriei, pentru a solicita acest lucru. Dupa depunerea actelor vi se poate elibera la solicitarea dvs.o adeverinta din care sa rezulte ca ati depus actele in vederea obtinerii unei noi carti de identitate. Cartea de identitate taiata nu mai este valida, deci vi se va opri la evidenta odata cu depunererea documentelor in vederea solicitarii unei noi carti de identitate. Controlorului CFR ii veti da o copie dupa cartea veche de identitate, adeverinta eliberata de serv. de evidenta si biletele de tren. Pentru cei care pleaca in strainatate,,in luna de miere,,imediat dupa nunta, le recomand sa isi faca inainte un pasaport. Astfel vor putea calatorii in strainatate pe baza pasaportului pe vechiul nume. Ulterior au tot timpul din lume sa isi faca si actele pe noul nume.
Ultima modificare: Luni, 19 Septembrie 2016
Justitiarul711, utilizator
Va multumesc din nou pentru raspunsul dvs. foarte prompt si mai mult decat complet.

Sper ca nu este necesara o copie legalizata dupa cartea veche de identitate, ci doar o copie simpla. Oricum, din documentarea mea fugitiva, am inteles ca emiterea unor astfel de copii legalizate dupa cartile de identitate nu ar fi justa si ca, in contextul acestei controverse, exista anumite birouri notariale care prefera nu-si dea acordul pentru asa ceva.
Din pacate, cei de la evidenta persoanelor mi-au spus sec ca ei nu emit vreo adeverinta din care sa rezulte ca buletinul este la preschimbat si ca nu exista vreun temei legal in acest sens. Din fericire, pentru controlorul de bilete a fost suficienta anexarea la procura notariala a certificatului de casatorie in original, avand in vedere ca CNP-ul persoanei care si-a schimbat buletinul a ramas acelasi. Nu stiu, insa, in ce masura valabilitatea procurii notariale se prelungeste sau nu dupa obtinerea noului act de identitate, cu un alt nume, dar, totusi, cu acelasi CNP.
Majoritatea serviciilor de evidenta a persoanelor emit la solicitare o dovada cetateanului care a depus documentatia specifica eliberarii uni nou act de identitate. Intr-adevar nu cred sa existe vreo prevedere legala in acest sens, ci mai mult practica specifica fiecarui serviciu. In ceea ce priveste procura, nu cred ca procedura emiterii unui nou act de identitate afecteaza in vreun fel valabilitatea acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare pt succesiune doru anghel doru anghel va rog frumos daca stie cineva as vrea sa stiu ce acte ii trebuie pt succesiunea dupa tata unei femei casatorite care are alt nume decat cel de fata . E ... (vezi toată discuția)
Luare in spatiu Laryssa88 Laryssa88 Buna ziua domnule avocat am si eu o întrebare. Situația mea este mai complicata. Eu locuiesc in Italia si in Iunie imi expira cartea de identitate. Stiu ... (vezi toată discuția)
Permise auto TANASENASTASA TANASENASTASA buna ziua.am permisul din 2009 pe numele de fata in italia iar acum in august mi-am facut buletin nou cu numele sotullui.ce trebuie sa fac in tara ca sa-l trec ... (vezi toată discuția)