avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Care este diferenţa între ajutorul de deces şi ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Care este diferenţa între ajutorul de deces şi ajutorul de înmormântare şi cum se calculează?

Care este diferenţa între ajutorul de deces şi ajutorul de înmormântare şi cum se calculează?
Pot fi solicitate amandoua?
In invatamant se acorda?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:23, 27 Septembrie 2016
Cele doua notiuni, desi marcheaza acelasi eveniment, se diferentiaza in functie de sursa din care sunt suportate. Astfel :
- ajutorul de deces care se obtine de la Casa de pensii

- ajutorul de inmormantare se acordă de către angajator din sursele proprii, respectând prevederile contractului de muncă colectiov /individual sau ale reg.intern.

Ajutorul de înmormântare şi ajutorul de deces pot fi cumulate de persoana îndreptăţită a le primi în cazul decesului asiguratului (salariatului), al pensionarului sau al unui membru de familie care nu era asigurat ori pensionar la data decesului.

Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 125
(1) In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul sau, in lipsa acestora, oricare persoana care face aceasta dovada.
...
Art. 127
(1) Ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat si se acorda, la cerere, pe baza certificatului de deces.

(2) Acordarea ajutorului de deces nu este conditionata de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.

Art. 129
(1) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, in cazul decesului asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. I, II si V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
b) institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj, in cazul decesului somerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
c) casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.
...

Normele de aplicare a Legii 263/2010:
Art. 108
In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achita unei singure persoane, care dovedeste cu documente ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz:
a) sotul supravietuitor;
b) copilul;
c) parintele;
d) tutorele;
e) curatorul;
f) oricare alta persoana.

Art. 109
(1) Dovada ca au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face cu inscrisuri doveditoare in acest sens, inclusiv cu declaratie pe propria raspundere a solicitantului ajutorului de deces.

(2) Prin exceptie de la alin. (1), in cazul persoanelor prevazute la art. 108 lit. f), dovada ca au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face prin inscrisuri doveditoare in acest sens sau prin declaratie pe propria raspundere autentificata.

Art. 113
Ajutorul de deces se acorda, dupa caz, pe baza urmatoarelor documente:
a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 11;
b) certificat de deces (original si copie);
c) act de identitate al solicitantului (original si copie);
d) acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, dupa caz, actul care atesta calitatea de tutore, curator, mandatar (original si copie);
e) dovada ca solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original si copie);
f) act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurarilor sociale, prin care se atesta boala care l-a facut inapt si data ivirii acesteia, in cazul copilului inapt in varsta de peste 18 ani (original);
g) adeverinta care sa certifice ca, la data decesului, membrul de familie cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani urma o forma de invatamant organizata potrivit legii (original).

Art. 114
(1) Cererea pentru acordarea ajutorului de deces se depune la platitorii acestui drept de asigurari sociale, prevazuti la art. 129 din lege.

(2) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de un singur platitor si nu se deconteaza din bugetul asigurarilor sociale de stat decat la nivelul ajutorului de deces prevazut la art. 125 alin. (3), respectiv art. 126 alin. (3) din lege.

Art. 118
Dupa efectuarea platii ajutorului de deces, platitorul are obligatia de a inscrie pe versoul certificatului de deces original, in baza caruia se solicita ajutorul de deces, mentiunea "ACHITAT", data, semnatura si stampila.
Va multumesc!:)
Buna seara!
Dupa exact 30 zile de la depunerea cererii de solicitare a ajutorului de inmormantare de la angajator ( scoala) am primit un raspuns.
In acest raspuns sunt metionate o serie de legi si articole ( legea 340_2015, art 16, lit. b), legea 263_2010, art 126, alin 3, art 125 alin 3, art 129, alin 1, lit c , directorul scolii si administratorul financiar contabil concluzioneaza cu urmatorul aliniat:
*Avand in vedere ca la data decesului, sotul dumneavoastra era pensionar, va incadrati la pct. 2 ( din adresa legea 263_2010, art 126, alin 3, art 125 alin 3) din prezenta adresa, drept pentru care va rugam sa va adresati catre casa teritoriala de pensii Dolj, in vederea solutionarii favorabile a solicitari dvs.
Mentionam ca potrivit art. 129 alin.1, lit. a) din legea nr. 263_2010 privind sistemul unitar de pensii publice , cu modificarile si completarile ulterioare, ajutorul de deces se achita de catre angajator, in cazul decesului unui membru de familie al asiguratului, dar la jumatate din cuantumului prevazut la art. 125 alin. 3, ceea ce ar fi in defavoarea dumneavoastra.*
Eu nu mai inteleg nimic. Din aceste ultime randuri din adresa eu inteleg ca angajatorul ar trebui sa plateasca acest ajutor daca mi-a decedat sotul , dar daca ma adresez casei de pensii voi primi mai multi bani caci era pensionar? Si atunci ce rol mai are CCM-ul?
Va rog sa ma lamuriti si pe mine.
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2016
Mari1974, utilizator
La data decesului ,sotul dvs era si angajat sau numai pensionar?
Era pensionar.

Alte discuții în legătură

Ajutor de innmormantare MihaelaSm MihaelaSm Buna ziua, Daca sotia decedatului primeste ajutor de inmormantare de la firma angajatoare, mai poate primi si de la fondul de pensii private sau trebuie ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare deces angajat germi germi Se acorda ajutor inmormantare in cazul unui angajat in privat.Unde se depune cererea? (vezi toată discuția)
Ajutor deces si ajutor inmormantare car-men car-men Buna ziua, Am o situatie in firma. Sotul unei salariate, cu mentiunea ca sotul nu era salariatul nostru, a decedat. Cum procedam cu ajutorul de ... (vezi toată discuția)