avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... penalizari conform contractului
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

penalizari conform contractului

stiu ca penalitatile nu pot fi mai mari decat debitul in sine, decat daca este prevazut in contract contrariul. am o clauza la contract care spune ca daca nu se plateste suma de la data scadenta se vor aplica penalitati de 0,5% pe zi. pe aceasta baza pot sa cer penalitati mai mari decat debitul? sau trebuie sa fie prevazuta express in contract "penalitatile pot depasi suma datorata"?
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 08:19, 27 August 2009
Puteti cere penalitati mai mari decat debitul. Contractul e legea partilor.

Succes!
din cate stiu eu, legea 469/2002 unde se specifica acest lucru, cum ca penalitatile nu pot depasi cuantumul sumei datorate decat daca este expres prevazut in contract acest lucru, a fost abrogata. dvs. puteti sa cereti penalitatile calculate la zi, chiar daca depasesc debitul...eu am avut o somatie de plata unde aveam debit de 13.000 lei si penalitati de 34.000 lei...insa era acea lege in vigoare...si instanta mi-a acordat penalitati egale cu debitul...
~ Conținut șters la cerere ~
ana-cristina a scris:

din cate stiu eu, legea 469/2002 unde se specifica acest lucru, cum ca penalitatile nu pot depasi cuantumul sumei datorate decat daca este expres prevazut in contract acest lucru, a fost abrogata.

intradevar, legea 469 a fost abrogata si acum penalitatile pot depasi debitul asupra caruia se calculeaza fara sa existe clauza contractuala in acest sens.
deoarece aveti contract, faceti cerere la judecatorie intemeiata pe OUG119/2007
De acord, insa abrogarea legii nu produce efecte retroactiv. Debitul si penalitatile se refera la o perioada, presupun, anterioara abrogarii acestei legi...

Alte discuții în legătură

Efecte abrogare lege dco dco un contract incheiat sub imperiul Legii nr. 469/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale nu prevede ca totalul penalitatilor poate ... (vezi toată discuția)
Penalitati de intarziere vopsea vopsea Legea 469/2002 a fost abrogata prin Legea nr. 246/2009. Contractele de vanzare cumparare au fost incheiate in anul 2004 debitul datorat fiind de 18.159 ... (vezi toată discuția)
Penalitati aandrra aandrra in comercial, penalitatile pot fi mai mari ca debitul? parca exista o ordonanta care interzoce inserarea unor asemenea clauze in contracte.. ma poate cineva ... (vezi toată discuția)