Am primit arenda sub forma de numerar. Am fost pus sa semnez ca nu mi s-a oprit impozit. Ce obligatie de declarare a impozitului si a cass am in acest caz?
Nu dumneavoastra ci arendasul trebuie sa va declare si sa plateasca impozitul pe venit cat si contributia la sanatate. Cititi in contractul de arendare si daca acolo nu e precizat sau daca nu aveti un model de contract actualizat, luati legatura cu arendasul.
Va redau din codul fiscal ART. 84 - Stabilirea venitului net anual din cedarea folosinței bunurilor
..........
(7) Venitul net din arendă se stabilește la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
(8) Impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reținere la sursă de către plătitorii de venit la momentul plății venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.
(9) Impozitul astfel calculat și reținut pentru veniturile din arendă se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.
Arendasul are obligatia sa retina si sa vireze impozitul si cass, dar in cazul in care totusi nu o face, trebuie sa depun eu declaratia 200 pana in mai anul urmator?
Multumesc pentru raspuns, precizez arendasul este persoana fizica si a spus ca nu stie cum sa declare si ce sa faca si a cerut semnatura ca nu a oprit impozit si cass.