avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract prestari servicii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract prestari servicii

Am avut contract de munca incheiat cu o firma de paza si mi-a modificat in contract de prestari servicii pe o perioada de 4 luni, cu salar lunar. In aceasta situatie cine plateste impozitul pe salariu si contributia pentru pensie si sanatate?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:56, 21 Septembrie 2016
Adică aţi încheiat un nou contract? contractul de muncă este diferit de cel de prestări servicii. V-aţi înregistrat ca PFA? v-aţi făcut o firmă? cum aţi încheiat contractul de prestări servicii, între cine şi cine (dv. ca persoană fizică? asta nu e posibil)?
Contribuţiile se plătesc de către angajator (firma la care lucraţi cu CIM sau dv. dacă aveţi PFA sau propria firmă). Lămuriţi-ne, altfel răspunsul nu poate fi clar.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Septembrie 2016
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic
Un c.i.m. nu poate fi modificat in contract de prestari servici de catre angajator unilateral.

In contractul de prestari servicii trebuie sa existe clauze cu privire la cine plateste contributiile remuneratiei primite.

Cititi-l si reveniti cu detalii.
Sunt persoana fizica si am avut incheiat CIM cu firma de paza iar acum am fost chemat de aceias firma sa semnez un alt contract pentru 4 luni, respectiv contract de prestari servicii. Nu sunt inregistrat ca PFA, nu am nici o firma. Situatia este aceiasi si pentru colegii mei.
Nu semnati asa ceva , daca este vorba despre un astfel de contract.

Contractele de prestari servicii se pot incheia cu persoane fizice neautorizate numai pentru activitati ocazionale si nu pentru unele permanente.

Conform Codului Fiscal, art .7 alin.3, activitatea independenta este clasificata astfel daca cel putin 4 criterii sunt indeplinite:
3. activitate independenta- orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:
3.1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
3.2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
3.3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
3.4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
3.5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
3.6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
3.7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Societate comerciala si asociatie GeorgianaChirila GeorgianaChirila Buna ziua, In cadrul unei societati comerciale se regasesc cativa angajati care presteaza anumite servicii (fara contract de munca sau alt timp de contract) ... (vezi toată discuția)
Srl, salon infrumusetare, dorim sa facem contracte de colaborare pentru personal Curiosul2020 Curiosul2020 Buna ziua! Firma noua infiintata SRL, salon infrumusetare, dorim sa facem contracte de colaborare pentru personal. Contracte colaborare sau contracte ... (vezi toată discuția)
Despre persoană fizică independentă rodicavulpe rodicavulpe Mă interesează dacă ocupația de formator (lector) în cadrul cursurilor de formare profesională se încadrează la această formă de înregistrare ... (vezi toată discuția)