avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Cum se poate deschide succesiunea pe cale judecatorească daca nu am bani?
Situatia este ca mai am 4 frati. Nu putem ajunge la un acord și de aceea am gandit sa introduc o cerere in judecata. Este vorba despre patru terenuri agricole, o curte destul de mare si o casa cu doua camere.
Eu am nevoie de partea mea in bani.
Am citit ca in acest caz trebuie sa platesc un expert și 3% din valoarea masei succesorala. Dupa cum am calculat as trebui sa plătesc in jur de 3000 de lei.
Exista o cale care ar costa mai putin?

Cel mai recent răspuns: csabled , utilizator 09:46, 26 Septembrie 2016
Puteti incerca cerere de scutire sau de esalonare a taxei de timbru.

Dar daca se respinge cererea si nu timbrati se anuleaza actiunea.


La suma calculata tb sa adaugati onorariu expert si onorariu avocat,acest gen de actiune nu prea merge cu modele copiate de pe net.Puteti formu;a cerere ajutor public judiciar cf oug 51-2008. tb vazut daca va incadrati.
Buna ziua,
Taxa de timbru este de 5% avand in vedere ca veti solicita, constatarea deschiderii succersiunii, stabilirea succesorilor si a cotelor, stabilirea masei succeorale, stabilirea loturilor si iesirea din indiviziune. E vb despre art. 5 alin 2 din OUG 80/2013. La aceasta se adauga expertul si, eventual, avocatul.
Incercati sa solicitati un ajutor public judiciar daca va incadrati in prevederile OUG 51/2008 cu modificarile ulterioare (sub 300 lei venit pe cap de membru de familie cu care cogospodariti pentru scutire 100% sau sub 500 lei pentru scutire 50%.).
Daca nu va incadrati solicitati o esalonare a platii taxelor.
Multumesc frumos raspunsurile.
Ajutorului public judiciar poate fi acordat numai pentru onorariul avocatului si expertului?
Deci eu oricum trebuie sa platesc procentul de 5 %?
csabled a scris:

...
Ajutorului public judiciar poate fi acordat numai pentru onorariul avocatului si expertului?
...


OUG 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă
art.6
Ajutorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistenţă prin avocat;
b) plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviinţarea instanţei sau a autorităţii cu atribuţii jurisdicţionale, dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui ce solicită ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecătoresc;
d) scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.
Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Taxe partaj getbeget getbeget daca am salariul mic, respectiv 530 ron, exista vreo lege care sa ma ajute sa platesc totul mai putin la partaj? (vezi toată discuția)
Scutire taxa de timbru VOVA6 VOVA6 Va rog frumos sa-mi spuneti , in cazul in care nu am nici un venit , sunt scutit de la plata taxei de timbru la valoare in partaj judiciar ? Pot face dovada . ... (vezi toată discuția)
Cum poate fi scutit un pensionar de la plata taxei de timbru intr-un dosar civil victorn victorn va rog daca se poate sa-mi spuneti dispozitia legala in baza careia un pensionar cu o pensie de 40 lei poate fii scutit de plata taxei de timbru care este de 5 ... (vezi toată discuția)