avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort cu minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort cu minor

buna ziua, din casnicia anterioara eu am un copil, sotul avand 2. impreuna avem un sugar de 11 luni. divortul este iminent in ciuda eforturilor pe care le am facut. inclusiv terapie la psiholog, de cuplu, am mers doar eu, sotul doar odata. stiu ca dupa divort instanta hotaraste asupra custodiei comune, dar in cazul nostru , cu un sugar cum se procedeaza? mi as dori ca tatal sa l viziteze in prezenta mea. este posibil asa ceva? au drept de vizita si fratii lui din casnicicia anterioara, respectiv ceilalti 2 copii ai sotului? pot demonstra in instanta chemand psihologii la care am facut terapie , faptul ca sotul meu m a abuzat psihic atat pe perioada sarcinii cat si perioada alaptarii, netinand astfel cont de interesul superior al copilului. va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 18:12, 26 Septembrie 2016
Adresati-va instantei de judecata, in vederea desfacerii casatoriei prin divort.(instanta de tutela, odata cu divortul, va dispune si asupra cererilor accesorii, in speta, se va decide modalitatea de exercitare a autoritarii parintesti, unde va fin fixata locuinta minorului , plafonul pensiei de intretinere, precum si programul de vizitare ).



De regula, autoritatea parinteasca este exercitata de ambii parinti.( amandurora le incumba aceleasi drepturi si indataoriri, luand impreuna deciziile majore , in procesul de crestere si educare a minorului).

In aceasta modalitate este data eficacitate principiului preeminentei interesului superior al minorului.


In situatii de exceptie, instanta de judecata poate decide ca autoritatea parinteasca este exercitata de un parinte ( in ipoteza in care cresterea si educarea minorului este pericilitata de o conduita de risc, manifestata de unul dintre parinti).


Totodata, exista situatii obiective cand unul dintre parinti este in imposibilitate de a-si indeplini obligatiile.

Dumneavoastra trebuie sa expuneti instantei de judecata argumente puternice pentru care solicitati sa exercitati dumneavoastra autoritatea parinteasca.( explicitand , asadar, situatiile de risc traversate de minor, precum adictia de bauturi alcoolice ori substante psihoactive, dependenta prezentata de unul dintre parinti, actele de molestare sexuala exercitate asupra minorului, actele de violente,executarea unei pedepse priviative de libertate, de catre un parinte, precum si orice alta situatie de unde rezulta un risc, pentru minor ).

Situatiile detaliata mai sus pot determina instanta de judecata sa dispuna ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de catre un parinte, celalalt pastrand dreptul de a veghea la buna crestere si educare a minorului.

Poate fi stipulat un program de vizitare, in intervale de timp determinate, incluzandu-va si pe dumneavoastra, in acest program , insa o asemenea restrictionare a dreptului de vizitare,de asemenea, trebuie sa fie demonstrata de o stare de pericol, traversata de minor.

Nu trebuie sa obstructionati dreptul de vizitare al tatalui, in mod sicanatoriu.





Ultima modificare: Luni, 26 Septembrie 2016
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Nu puteți audia psihologii în instanta.

Trebuie sa aveți grija cum va apărați ca sa nu va dăuneze apărarea.

Veți obține copilul foarte probabil.
Buna ziua,
1. Nu se pot chema psihologii in instanta.
2. Autoritatea parinteasca este, de regula, comuna. Pentru a decadea pe tatal minorului din drept ar trebui sa puteti sa demonstrati ca ar periclita dezvoltarea minorului.
3. Solicitati un program de vizitare, pentru moment, astfel incat sa fipt prezenta si dumneavoastra la aceste vizite.
4. Fratii copilului pot si trebuie sa-si cunoasca fratele. Asa este legal si moral. Chiar daca dumneavoastra nu vreti ei tot FRATI sunt. Incercati sa vedeti interesul superior al minorului si nu dorinta dumneavoastra de razbunare (ati vorbit de el, aratati ca sunteti mai buna ca el).
În privinţa psihologilor chemaţi ca martori, în cazul meu, deşi era un raport oficial depus la dosar semnat şi de psihologul respectiv, acesta a fost citat ca martor , cu toată opunerea mea.
Am făcut plângere penală la parchet şi la CSM, la Inspecţia Judiciară, pentru acest aspect şi mi s-a răspuns că instanţa a procedat corect.
Deci, la anumite instanţe e legal să chemi ca martori funcţionari publici care s-au exprimat prin documente oficiale, am confirmarea Parchetului, a Curţii de Apel şi a Inspecţiei Judiciare, în formă scrisă şi semnată :)
În cazul dvs. era vorba de un raport.
În cazul expertizelor se pot audia experții respecți pentru a se putea adresa întrebări.
În civil nu prea se obișnuiește asa spre deosebire de procesul penal unde cazurile sunt mai dese.

În cazul userului e vorba de aspecte care țin de relația psiholog pacient.
Pacientul poate depune înscrisuri de la psiholog dar cred ca e bine sa discute cu avocatul mai înainte și poate fi destul de mult de discutat deoarece poate ca mai mult sa încurce decât sa ajute.

Procesul trebuie abordat cu atenție și țintit exact pe ce anume se urmărește a se obține în principal.

Alte discuții în legătură

Cum imi iau minorul? Imparatul Imparatul Dupa codurile vechi exista reincredintarea copilului minor. Acuma, dupa noul cod civil, cum as putea sa-mi iau copilul inapoi sa-l cresc eu? Acesta printr-o ... (vezi toată discuția)
Pot castiga custodia copilului? souchy souchy Buna seara!Am parasit domiciliul conjugal la sfarsitul lunii noiembrie 2016 din cauza violentelor fizice si verbale.In momentul in care m-am mutat i-am ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna dulcedor dulcedor buna ziua as vrea sa stiu daca ma poate ajuta cineva cu niste informatii...in urma divortului am obtinut incredintarea minorului meu,printr-o sentinta ... (vezi toată discuția)