avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum imi iau minorul?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum imi iau minorul?

Dupa codurile vechi exista reincredintarea copilului minor.
Acuma, dupa noul cod civil, cum as putea sa-mi iau copilul inapoi sa-l cresc eu?
Acesta printr-o hotarare de divort a fost incredintat tatalui spre crestere si educare, iar cei doi frati mi-au fost dati mie, mamei.
Fata care este la tata, si care are 13 ani, doreste din tot sufletul sa se reantoarca la mine si sa creasca in familia ei, cu cei doi frati mai mici.

Cum trebuie procedat, pentru ca vad ca acuma nu mai exista in noul cod civil, reincredintarea minorului.

Ce actiune trebuie deschisa?
Cel mai recent răspuns: Imparatul , utilizator 15:07, 15 Februarie 2012
Exista actiunea de schimbarea domiciliului minorului la mama in cazul dvs,,exercitarea autoritatii parintesti comuna ,de catre ambii parinti si eventual program de vizitare minor pentru parintele care nu are minorul. Se va face ancheta sociala si se va audia minora ,urmand a fi intrebata cu cine doreste sa locuioasca. Minorul decide in cazul dvs. si conditiile de care dispuneti.
Prin Noul Cod Civil, a disparut incredintarea copilului doar la unul din parinti, acum regula este ca autoritatea parinteasca sa se exercite in comun de catre ambii parinti. Acest lucru inseamna ca aveti dreptul de a participa activ in viata copilului dvs, aveti dreptul de a solicita ca locuinta minorului sa fie stabilita la dvs.Trebuie sa solicitati prin instanta exercitarea in comun a autoritatii parintesti. Ar fi bine sa incercati sa va intelegeti si sa rezolvati problema pe cale amiabila, dar daca nu se poate, judecata este singura solutie.



Actiune prin care solicitati ca exercitarea autoritatii parintesti sa apartina ambilor parinti si stabilirea locuintei minorei la domiciliul dvs.
Exista si varianta ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in mod exceptional numai de catre un parinte, in speta de dvs, insa nu detaliez aceasta varianta , avand in vedere ca nu am datele concrete ale situatiei dvs.
Probele sunt:-inscrisuri, martori care nu pot fi rude si afini indiferent de grad, interogatoriul paratului, ancheta sociala si ascultarea minorei.
Dar din cate stiu eu la procesul de divort se accepta si martori rude de gradul intai,nu?
La divort da, insa la actiunea mai sus aratata nu ( art.190 c.proc.civ.)

Alte discuții în legătură

Ci la 14 ani. parinti divortati giordano giordano Buna seara! Un copil încredinţat mamei spre creştere şi educare prin hotarâre judecătorească. Din hotărâre rezulta ca tata nu este decăzut din ... (vezi toată discuția)
Divort 2009, rejudecare pentru obtinere autoritate parinteasca comuna merlin12 merlin12 Buna ziua, Fratele meu a divortat in 2009. In urma divortului, fosta sotie a ramas cu copilul (pe atunci legea nu dadea castig de cauza si tatilor) si cu ... (vezi toată discuția)
Precizare divort gabitza12 gabitza12 Buna ziua, sunt somera si apelez la cunostintele dumneavoastra de a ma indruma. Mi s-a pus in vedere sa-mi precizez actiunea de divort, eu cerand la depunerea ... (vezi toată discuția)