avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Telefon mobil pierdut de minor, declaratie la politie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Telefon mobil pierdut de minor, declaratie la politie

Buna ziua,
In data de 15.09.2016, fata mea si-a uitat telefonul intr-un fast-food. Urmatorii clienti au fost alti doi copii care au gasit telefonul si l-au insusit, dupa cum am vazut pe camerele de filmare. Am incercat prin tot felul de anunturi, peste tot facute sa recuperam telefonul, fara sa facem reclamatie la politie, gandindu-ne ca asa cum a gresit fetita noastra cand si-a uitat telefonul, asa or fi gresit si acei baieti cand l-au luat, desi nu le apartinea. Nu am avut niciun rezultat, asa ca sotul meu s-a dus la politie sa reclame, el fiind titularul abonamentului de pe telefon si al telefonului. La politie i s-a spus ca trebuie sa aduca fetita sa dea declaratii. Este normal ca un copil de 11 ani sa dea declaratii la politie? Mai ales cand tatal declara ca exista si inregistrari video in acest sens, pe care le-am vazut, de altfel. Daca eu nu as dori sa imi expun copilul unui interogatoriu al politiei, chiar cu un avocat prezent, cum as putea altfel sa ii conving pe politisti sa cerceteze situatia? Acei copii care au luat telefonul din fast-food fara sa fie al lor ar trebui cumva sa afle ca nu au procedat corect, nu?
Cel mai recent răspuns: Anasia , utilizator 14:51, 26 Septembrie 2016
Art.257 Cod procedura penala.
(6) Minorul cu o vârstă mai mică de 16 ani va fi citat, prin intermediul părinţilor sau al tutorelui, cu excepţia cazului în care acest lucru nu este posibil.

Ce au comis respectivii copilasi este fapta penala:
Art. 243 - Însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor
(1) Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine.
(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.
Din pacate in scoala generala nu se invata notiuni primare de drept civil si penal, iar educatia primita acasa nu suplineste intotdeauna aceasta carenta a sistemului de invatamant.

Nu trebuie dvs., in speta sotul, sa ii convingeti pe politisti sa isi faca treaba, intrucat acestia sunt obligati de lege sa cerceteze plangerea penala depusa de titularul abonamantului si al telefonului.



Va multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Telefon pierdut, reclamație la poliție tratată nepotrivit de agenți. Îi pot reclama? AncutaBarascu AncutaBarascu Buna ziua, Vineri seara \"am reusit\" sa-mi uit telefonul pe o banca, in aproximativ 5min m-am intors dupa el si prietena mea a sunat pe tel. si era inchis. ... (vezi toată discuția)
Am gasit un telefon si l-am pastrat ContSters332580 ContSters332580 Am gasit un telefon intr-un WC. gresela mea a fost ca NU l-am predat la politie, din dorinta de al pastra (suntem prea saraci sa nu ne bucuram la lucruri ... (vezi toată discuția)
O persoană a găsit un bun pierdut și l-a dus la casa de amanet, de unde l-a recuperat poliția. se închide acțiunea penală dacă se achită prejudiciul celui păgubit? George915 George915 Bună ziua. Dacă persoana care a găsit un obiect pe stradă, ulterior amanetând acel obiect, dar el fiind găsit de către poliție și inapoiat titularului ... (vezi toată discuția)