Buna ziua,
In data de 15.09.2016, fata mea si-a uitat telefonul intr-un fast-food. Urmatorii clienti au fost alti doi copii care au gasit telefonul si l-au insusit, dupa cum am vazut pe camerele de filmare. Am incercat prin tot felul de anunturi, peste tot facute sa recuperam telefonul, fara sa facem reclamatie la politie, gandindu-ne ca asa cum a gresit fetita noastra cand si-a uitat telefonul, asa or fi gresit si acei baieti cand l-au luat, desi nu le apartinea. Nu am avut niciun rezultat, asa ca sotul meu s-a dus la politie sa reclame, el fiind titularul abonamentului de pe telefon si al telefonului. La politie i s-a spus ca trebuie sa aduca fetita sa dea declaratii. Este normal ca un copil de 11 ani sa dea declaratii la politie? Mai ales cand tatal declara ca exista si inregistrari video in acest sens, pe care le-am vazut, de altfel. Daca eu nu as dori sa imi expun copilul unui interogatoriu al politiei, chiar cu un avocat prezent, cum as putea altfel sa ii conving pe politisti sa cerceteze situatia? Acei copii care au luat telefonul din fast-food fara sa fie al lor ar trebui cumva sa afle ca nu au procedat corect, nu?
Art.257 Cod procedura penala.
(6) Minorul cu o vârstă mai mică de 16 ani va fi citat, prin intermediul părinţilor sau al tutorelui, cu excepţia cazului în care acest lucru nu este posibil.
Ce au comis respectivii copilasi este fapta penala:
Art. 243 - Însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor
(1) Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine.
(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.
Din pacate in scoala generala nu se invata notiuni primare de drept civil si penal, iar educatia primita acasa nu suplineste intotdeauna aceasta carenta a sistemului de invatamant.
Nu trebuie dvs., in speta sotul, sa ii convingeti pe politisti sa isi faca treaba, intrucat acestia sunt obligati de lege sa cerceteze plangerea penala depusa de titularul abonamantului si al telefonului.