avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... plata concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

plata concediu medical

Buna seara,
Am o salariata cu contract de munca de 2 ore si nu este locul principal de munca. Incepand cu15 septembrie a intrat in concediu prenatal. Cum se calculeaza concediu medical si cum se depune cererea de recuperare a banilor de la Casa de sanatate? va multumesc
Cel mai recent răspuns: Anna-Nektaria , utilizator 21:15, 27 Septembrie 2016
Angajata va va aduce lunar o copie a certificatului medical original, cu inscrisul "conform cu originalul", parafata de medic.


Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 72
(1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.
(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
(3) Angajatorii plãtitori au obligaţia respectãrii prevederilor art. 1.


Indemnizatia pentru concedii medicale se calculeaza astfel:
- se aduna veniturile brute realizate in cele 6 luni anterioare (inclusiv indemnizatii CM)
- se aduna numarul de zile lucratoare din cele 6 luni in care a lucrat sau a avut CM (zilele lucratoare din luna, fara concedii fara plata, absente nemotivate)
- se calculeaza media zilnica prin impartirea total venituri / total zile (cu 2 zecimale)
- indemnizatia = media zilnica x nr.zile lucratoare incluse in perioada de pe certificatul medical x procentul stabilit in functie de codul de indemnizatie (le gasiti pe versoul certificatului)
In cazul angajatei dvs. nu are importanta ca are norma de 2 ore, dvs. calculati cu zile.

Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:
ART. 74
Cuantumul indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate este egal cu produsul dintre media zilnicã şi procentele prevãzute de lege, multiplicat cu numãrul de zile lucrãtoare din concediul medical, astfel:
Ci = Mzbci x .... % x NZLCM,
în care:
- Ci = cuantumul indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate;
- Mzbci = media zilnicã a bazei de calcul al indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate;
- NZLCM = numãrul de zile lucrãtoare din concediul medical.

Exemplul nr. 2
──────────────────────────────────────────────────
luna 1 2 3 4 5 6
V 500 500 500 125+281 500 500
NZ 21 19 21 20*) 21 20
──────────────────────────────────────────────────
*) În luna a 4-a persoana a avut 15 zile de concediu medical pentru care a primit 281 lei reprezentând indemnizaţie de asigurãri sociale de sãnãtate, respectiv 5 zile pentru care s-a achitat contribuţia (125 lei).
în care:
NZ = numãrul de zile pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, pe fiecare lunã din baza de calcul;
SUMĂ V = 5 x 500 lei + (125 lei + 281) lei = 2.906 lei;
NTZ = 21 + 19 + 21 + 20 + 21 + 20 = 122 de zile;
Mzbci = 2.906 lei : 122 = 23,8197 lei*);
.... % = 75% [conform art. 17 alin. (1) din OUG nr. 158/2005];
NZLCM = 22 de zile (concediu medical pe întreaga lunã);
Ci = Mzbci x .... % x NZLCM = 23,8197 lei x 75% x 22 = 393,0246 lei, rotunjit la 393 lei conform legii.


Codul fiscal:
ART. 42
În înţelesul impozitului pe venit, urmãtoarele venituri nu sunt impozabile:
a) ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specialã, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum şi cele de aceeaşi naturã primite de la alte persoane, cu excepţia indemnizaţiilor pentru incapacitate temporarã de muncã. Nu sunt venituri impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;....

Un exemplu de calcul:

media zilnica calculata = 8,15
indemnizatia pe luna septembrie = 8,15 x 12 zile x 85%, suportata integral din FNUASS
La aceasta indemnizatie nu calculati somaj, sanatate, iar pentru CAS se face astfel:
(2681 x 35%) x 10,5% x 12 zile/ 22 zile = ...
De asemenea, la indemnizatie nu se aplica cota de impozit de 16%.

Pentru recuperarea sumelor platite, aveti mai jos prevederile legale:

Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 77
(1) Sumele reprezentând indemnizaţii plãtite de cãtre angajatori asiguraţilor, care depãşesc suma contribuţiilor datorate de aceştia în luna respectivã, se recupereazã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate din creditele bugetare prevãzute cu aceastã destinaţie.
(2) Pentru recuperarea sumelor reprezentând indemnizaţii achitate care depãşesc obligaţia lunarã de platã a contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, angajatorul depune la registratura casei de asigurãri de sãnãtate solicitarea scrisã conform modelului prevãzut în anexa nr. 12, la care se ataşeazã Centralizatorul privind certificatele de concediu medical prevãzut în anexa nr. 18, precum şi, dupã caz, dovada achitãrii contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, pentru perioada anterioarã pentru care se solicitã restituirea.
(3) Cererea va fi analizatã de compartimentul de specialitate din cadrul casei de asigurãri de sãnãtate, care va întocmi referatul de propunere spre aprobare a cererii de restituire sau, dupã caz, de respingere cu motivarea acesteia, referat avizat de personalul împuternicit sã exercite viza CFP.
(4) Referatul prevãzut la alin. (3), semnat de directorul executiv al Direcţiei management şi economicã, va fi supus aprobãrii preşedintelui-director general, conform modelului prevãzut în anexa nr. 13.
(5) Pe baza referatului aprobat se întocmesc: ordonanţarea de platã, ordinul de platã, borderoul ordinelor de platã prevãzut în anexa nr. 14 sau, dupã caz, comunicarea de respingere a plãţii prevãzutã în anexa nr. 15. În termen de 30 zile de la depunerea cererii de restituire, casa de asigurãri de sãnãtate va efectua plata sumelor aprobate sau va transmite solicitantului comunicarea de respingere a plãţii.
(6) Dupã efectuarea plãţii, dosarul se arhiveazã la compartimentul de specialitate.

multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul concediu medical angajat nou gh3gh1 gh3gh1 avem un salariat angajat de 2 luni, iar acum intra in concediu medical. Salariatul a lucrat inainte la o alta societate. Pentru calcul concediu medical, ... (vezi toată discuția)
Concediu medical tomescusanda tomescusanda Buna seara! In data de 02.03.2017, in urma reorganizarii firmei unde lucram, am fost disponibilizata. Am intrat in somaj din 05.05.17 pana la 13.10.17 cand ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal Rocsy001 Rocsy001 Daca sunt un concediul pt. cresterea copilului de pana la doi ani si intru direct in concediul prenatal, cum mi se plateste acesta din urma? (vezi toată discuția)