Bună ziua, am să relatez cât mai pe scurt posibil ce mi se întâmplă. Sunt moștenitoarea nudei proprietăți al unui imobil.Bunica are drept de uzufruct viager. După aproximativ patru luni de la succesiune apare sora mamei, află că nu are drept de moștenire, o convinge pe bunica să mă dea în judecată pentru a rezilia contractul de întreținere, câștig la fond, declară apel.Pe tot parcursul procesului am susținut că mătușa vrea casa pentru că fiica ei a fost evacuată din apartamentul proprietate pentru neplata întreținerii.La data de 26.09 am avut a doua înfățișare la apel unde s-au audiat martorii. Cel propus de apelantă a spus tot ce a fost învățat să spună de către mătușa mea(ea fiind practic cea cu care mă judec, bunica este doar cu numele);am auzit personal când aceasta îl "instruia "acesta susținând că nu este adevărat că mătușa vrea casa pt fiica ei fiindcă " doamna nu are copii".În timp ce martorul nostru povestea o întâmplare la care a participat fiica matusii( verișoara mea), avocata apelantei întrerupe declarația martorului, cerând instanței să consemneze faptul că " fiica apelantei nu are copii"! Șoc, eu am locuit cu verii mei până la adolescență aceștia fiind abandonați de mătușa încă de când erau mici, de grijă lor având mama si bunica!Trebuie să precizez că aceștia poartă numele primului soț al doamnei și tatăl copiilor, dar că doamna acum are alt nume fiind la a treia căsătorie. Dacă aduc probe din care reiese că doamna are copii, pot trage la răspundere martorul , dar și avocatul care știe că a mințit datorită faptului că de când durează acest proces s-a mai adus în discuție în fața instanței de fond despre cei doi veri ai mei.Practic avocatul s-a cam contrazis singur.Mulțumesc anticipat!
Este adevarat ca legea penala incrimineaza la art. 273 Mărturia mincinoasă, prin textul de mai jos : (1) Fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale cu privire la care este întrebat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Insa, fapta constituie infractiune numai daca a fost savarsita cu forma de vinovatie ceruta de legea penala, or tocmai asta este greu de demonstrat in speta dvs., pentru ca exista o diferenta intre a spune ca "stiu sigur ca doamna nu are copii" si "eu stiu ca doamna nu are copii". Deci, daca martorul asa stie, asa declara.