avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... chemare in garantie in ordonanta de plata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

chemare in garantie in ordonanta de plata

Buna ziua,

este admisibila o cerere de chemare in garantie in cadrul procedurii cererii de emitere a ordonantei de plata?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: laura-jurist , utilizator 15:23, 29 Septembrie 2016
Eu spun ca nu, atata vreme cat - potrivit cu prevederile art. 1020 C. pr. civ. - în cazul în care debitorul contestă creanţa, instanţa va proceda la efectuarea de verificări cu privire la temeinicia argumentelor invocate pe aceasta cale, iar când constată ca acestea sunt întemeiate, constatare făcută în baza înscrisurilor existente la dosarul cauzei şi a explicaţiilor şi lămuririlor părţilor, va respinge cererea creditorului prin încheiere.

Deopotrivă, dacă apărările pe fond formulate de debitor presupun administrarea altor probe decât cele prevăzute mai sus, iar acestea ar fi admisibile potrivit legii în procedura de drept comun, instanţa va respinge cererea de emitere a ordonanţei de plată, pronunţând tot o încheiere. În ambele situaţii, creditorul îşi va putea valorifica creanţa pe calea unei acţiuni de drept comun, încheierea astfel pronunţată neavând autoritate de lucru judecat.
Va multumesc mult. am uitat sa precizez un aspect: chematul in garantie este in insolventa, iar partea care a facut cererea de chemare in garantie este inscrisa la masa credala a acestuia. in acest context, ma gandesc ca cererea de chemare in garantie ar fi oricum inadmisibila, cu atat mai mult cu cat pe rol exista procedura insolventei, si orice actiune impotriva celul afla sub incidenta legii 85/2014 se suspenda de drept, si mai mult, art. 1013 din NCPC arata ca in ordonanta de plata nu se includ creantele inscrise la masa credala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta de plata! Raul111 Raul111 In cazul unei asociatii de utilitate publica, care functioneaza in baza O.U.G 26/2000,in cazul in care membrii cu drepturi depline nu-si respecta obligatiile ... (vezi toată discuția)
Judecatorie -dosar conf oug 119/2007 turkn turkn Doresc sa depun o cererea de emitere a ordonanței de plată formulată împotriva unei societati comerciale conf OUG 119/2007.Stiu ca trebuie sa depun ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata Silviuvox Silviuvox Buna ziua , am depus la judecatorie , o somatie de plata pentru o factura neachitata a unui creditor. Am anexat in dublu exemplar , cererea , contractul de ... (vezi toată discuția)