avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... recuzare complet de judecata in recurs la ordonanta ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

recuzare complet de judecata in recurs la ordonanta presidentiala

av paratului,vrand sa amane solutionarea cauzei,a cerut recuzarea completului (partial), s-a stabilit un termen de inca 2 saptamani, la un complet specializat, pe baza promisiunii respectivului avocat, ca va depuna mai tarziu , in scris, motivele recuzarii...ce va insemna respingerea recuzarii pt reclamant, pt parat,respectiv avocatul acestuia?
conditia urgentei ordonantei presidentiale, mai ales fiind vorba de reincredintare minori,mai exista?
provizorat pana la solutionarea pe fond a dosarului de reincredintare...acum recursul este amanat pe 10 sept 2009 iar pe civil, termenul este 11 sept 2009
va multumesc, orice imi raspundeti, imi va fi de ajutor
Cel mai recent răspuns: aadialeda , utilizator 10:00, 26 August 2009
Codul de procedura civila prevede:
Art. 27. - Judecătorul poate fi recuzat:
1. când el, soţul său, ascendenţii ori descendenţii lor, au vreun interes în judecarea pricinii sau când este soţ, rudă sau afin, până la al patrulea grad inclusiv, cu vreuna din părţi;
2. când el este soţ, rudă sau afin în linie directă ori în linie colaterală, până la al patrulea grad inclusiv, cu avocatul sau mandatarul unei părţi sau dacă este căsătorit cu fratele ori sora soţului uneia din aceste persoane;
3. când soţul în viaţă şi nedespărţit este rudă sau afin a uneia din părţi până la al patrulea grad inclusiv, sau dacă, fiind încetat din viaţă ori despărţit, au rămas copii;
4. dacă el, soţul sau rudele lor până la al patrulea grad inclusiv au o pricină asemănătoare cu aceea care se judecă sau dacă au o judecată la instanţa unde una din părţi este judecător;
5. dacă între aceleaşi persoane şi una din părţi a fost o judecată penală în timp de 5 ani înaintea recuzării;
6. dacă este tutore sau curator al uneia dintre părţi;
7. dacă şi-a spus părerea cu privire la pricina ce se judecă;
8. dacă a primit de la una din părţi daruri sau făgăduieli de daruri ori altfel de îndatoriri;
9. dacă este vrăjmăşie între el, soţul sau una din rudele sale până la al patrulea grad inclusiv şi una din părţi, soţii sau rudele acestora până la gradul al treilea inclusiv.
Art. 28. - (1) Nu se pot recuza judecătorii, rude sau afini ai acelora care stau în judecată ca tutor, curator, al unei instituţii publice sau societăţi comerciale, când aceştia nu au interes personal în judecarea pricinii.
(2) Nu se pot recuza toţi judecătorii unei instanţe sau ai unei secţii a acesteia.
(21) Cererile de recuzare a instanţelor ierarhic superioare formulate la instanţa care soluţionează litigiul sunt inadmisibile.
(3) Pentru aceleaşi motive de recuzare nu se poate formula o nouă cerere împotriva aceluiaşi judecător.
Art. 29. - (1) Propunerea de recuzare se va face verbal sau în scris pentru fiecare judecător în parte şi înainte de începerea oricărei dezbateri.
(2) Când motivele de recuzare s-au ivit după începerea dezbaterilor, partea va trebui să propună recuzarea de îndată ce acestea îi sunt cunoscute.

(3) Judecătorul împotriva căruia e propusă recuzarea poate declara că se abţine.
Art. 30. - (1) Recuzarea judecătorului se hotărăşte de instanţa respectivă, în alcătuirea căreia nu poate să intre cel recuzat.
(2) În cazul când din pricina recuzării nu se poate alcătui completul de judecată, cererea de recuzare se judecă de instanţa ierarhic superioară.
(3) Recuzarea tuturor membrilor unei secţii a Curţii Supreme de Justiţie se judecă de o altă secţie a Curţii Supreme de Justiţie.
Cererile de recuzare inadmisibile potrivit art. 28 se soluţionează de instanţa în faţa căreia au fost formulate.
Art. 31. - (1) Instanţa decide asupra recuzării, în camera de consiliu, fără prezenţa părţilor şi ascultând pe judecătorul recuzat.
(2) Nu se admite interogatoriul ca mijloc de dovadă a motivelor de recuzare.
(3) În cursul judecării cererii de recuzare nu se va face nici un act de procedură.
Art. 32. - (1) Încheierea asupra recuzării se citeşte în şedinţă publică.
(2) Dacă recuzarea a fost admisă, judecătorul se va retrage de la judecarea pricinii.
(3) Încheierea prin care s-a hotărât recuzarea va arăta în ce măsură actele îndeplinite de judecătorul recuzat urmează să fie păstrate.
Art. 33. - (1) Instanţa superioară investită cu judecarea cererii de recuzare în cazurile prevăzute de art. 30 alin. 2 va dispune trimiterea pricinii la o instanţă de acelaşi grad, în cazul când găseşte că cererea de recuzare este întemeiată.
(2) Dacă cererea este respinsă, pricina se înapoiază spre judecare instanţei inferioare.
Art. 34. - (1) Încheierea prin care s-a încuviinţat sau respins abţinerea, ca şi aceea prin care s-a încuviinţat recuzarea, nu este supusă la nici o cale de atac.
(2) Încheierea prin care s-a respins recuzarea se poate ataca numai o dată cu fondul.
(3) Când instanţa superioară de fond (instanţa de apel) constată că recuzarea a fost pe nedrept respinsă, reface toate actele şi dovezile administrate la prima instanţă.

Astfel, daca cererea de recuzare nu a fost motivata in scris sau oral la termenul de judecata la care s-a solicitat, in concret pentru fiecare dintre judecatorii completului pe care ii recuza, cererea. in opinia mea, nu trebuia luata in considerare si nici acordat un termen nou pentru ca acel avocat sa motiveze cererea...Cel putin, asa spune procedura civila si la Brasov asa se intampla...Cu siguranta, un nou termen de judecata s-a acordat pentru alt motiv, nu pentru cel retinut de dv.
Va recomand sa mergeti la dosar si sa studiati incheierea de sedinta pentru a va edifica asupra motivului amanarii cauzei. ;)
multumesc, cora !:) ai dreptate ,trebuie sa vad si dosarul...sa vad daca respectivul av a motivat in scris, asa cum a spus cand dosarul a fost strigat la ordine,ieri... fara a astepta motivarea , s-a dispus un termen nou,pe 10 sept 2009, la complet RC1

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stramutare proces - conditii tusu tusu Buna ziua, miercuri, 2 aprilie, am o contestatie in anulare la Curtea de Apel. din cate inteleg, contestatia va fi judecata de aceiasi judecatori pe care ... (vezi toată discuția)
Cum se poate schimba judecatorul? hopeless1 hopeless1 buna ziua! as avea si eu o dilema: cum se poate schimba judecatorul la care se afla dosarul meu? sub ce pretex si cum? eu am impresia -nu ca lumea ... (vezi toată discuția)
Schimbat judecator stelistul 11 stelistul 11 buna seara, am un dosar , litigiu de munca si as vrea sa schimb judecatorul pentru ca tot acesta mi-a respins un dosar, cum pot face??? (vezi toată discuția)