avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Detasare- Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Detasare- Demisie

Buna ziua,
Sunt detasata de la o Asociate ONG(privat), unde am CIM, la un Club Sportiv(stat).Detasarea se face tot la 6 luni.Cand se termina cele 6 luni, daca nu vreau sa mai raman la Club, trebuie sa anunt cu preaviz sau pot pur si simplu sa plec, anuntand verbal.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:27, 3 Octombrie 2016
Daca va dati demisia , atunci aceasta poate fi cu sau fara preaviz.

1. art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.
Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.

De la regula potrivit căreia salariatul care își dă demisia are obligația de a acorda angajatorului un termen de preaviz, Codul muncii prevede si excepții de la regula, în care salariatul își poate da demisia fără preaviz, si anume :
- in cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.Această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii.

- in cazul in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz - art.81 alin.7 C.mun.

Daca v-ati dat demisia si este cu preaviz, atunci incetarea c.i.m. va avea loc la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

3. Nu sunteti obligat sa stati in preaviz , insa absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

4. Intrucat termenul de preaviz in cazul demisiei este prevazut de lege in favoarea angajatorului, acesta poate renunta la beneficiul lui, ceea ce conduce la incetarea contractului de munca la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
Mesaj reeditat

@ Miha284
Dată post: Luni, 3 Octombrie 2016, 15:41
Subiect: Detasare- Demisie

Multumesc pentru raspuns...am inteles ca trebuie preaviz...dar in situatia mea- adica la data de 31.12.2016 expira detasarea mea la Clubul Sportiv, pe cele 6 luni, in mod normal Clubul trebuie sa faca o cerere catre Asociatia la care sunt angajata ca sa imi prelungeasca detasarea cu inca 6 luni iar in urma cererii Asociatia isi da acordul sau Nu. (Eu NU mai doresc sa raman la Club si Asociatia este de acord sa nu mai imi prelungeasca detasarea). La data de 31.12.2016 daca nu exista nici o cerere privind prelungirea detasarii. :
- eu, din data de 01.01.2017 mai sunt obligata sa ma prezint la postul de la Club?
- Trebuie sa dau un preaviz? chiar daca nici Clubul nu mai face cerere pentru prelungirea detasarii
- Fara nici o cerere din partea Clubului, Asociatia este obligata sa anunte ca nu mai prelungeste detasarea? sau se subintelege ca raman pe postul de la Asociatie
Mentionez ca eu ma ocup de documentele care tin de Asociatie si vreau sa fie totul conform legii, iar la Club tot eu fac cererea, dar aici in urma acordului Directorului.
Va multumesc!

=========
:offtopic: Interventie moderator

Pentru a avea o continuitate a nelamuririlor dvs si a raspunsurilor primite , nu mai deschideti un nou topic cu problemele aferente subiectului initial , ci apasati butonul Raspunde din cadrul topicului initial deschis.
==========

Revenind la problema dvs.

Daca nu exista cerere de prelungirea detasarii, atunci nu mai sunteti obligata sa va prezentati la Club , ci la Asociatie incepand cu 01.01.2017.

Nu se acorda preaviz in cazuldetasarii sau prelungirii acesteia.

Preavizul este acordat in caz de demisie sau de concediere in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 din Codul Muncii.

Daca nu exista cerere de prelungire, Asociatia trebuie sa va anunte ca nu se mai prelungeste detasarea dvs la acel Club.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie Alex 32 Alex 32 Buna ziua eu sunt angajata in spital cu detasare de la o firmă si azi dori sa renunț din motive personale oare ce trebuie sa fac?....Și după pot sa ma mai ... (vezi toată discuția)
Demisie User789 User789 Buna ziua, mi-am dat demisia in ianuarie cu acordul partilor. Data de incheiere 5 mai 2020. Saptamana trecuta am pus problema sa existe intelegere sa pot pleca ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! Adriana Tudorica Adriana Tudorica Am fost instiintata ca firma isi inceteaza activitatea si mi s_ a inmanat o cerere de demisie in care era specificat, cu acordul ambelor parti , ca demisionam ... (vezi toată discuția)