Buna ziua. Ca sa evit o poveste lunga, am sa scriu, punctual, datele problemei.
Eu sunt fotograf, sunt angajat de 4 ani pe aceasta functie(cod caen). Anul trecut, am facut echipa cu un baiat, care m-a angajat la firma lui(figurez ca angajat cu norma scazuta). Am semnat contract, nedand prea mare importanta(sunt angajat in alta parte cu norma intreaga), nu m-a interesat prea tare contractul, asa ca nici nu il am in posesie. Am stabilit de comun acord sa intrerupem relatia profesionala, insa la o discutie ulterioara, am ajuns sa banuiesc ca in contractul semnat cu el, ar putea figura(nu sunt sigur), o clauza de fidelitate, cum ca eu n-as avea dreptul de a ma reangaja sau lucra pe acelasi cod o perioada de 3 ani, deoarece el m-ar fi specializat.
Acum vin intrebarile:
- e legala clauza asta, atat timp cat eu deja lucram pe acelasi post, cu ani in urma?
- imi poate afecta cumva locul de munca actual?
- imi poate afecta vreun posibil loc de munca viitor?
- cum poate dovedi ca m-a specializat, atat timp cat nu are posibilitatea de a invata pe cineva(cursuri de pedagogie) si nu am fost la niciun workshop in timpul in care am fost angajat la el?
- nu am semnat demisie, nu am semnat lunar fluturasul de salariu, eu fiind platit la eveniment.
Nu, nu-l am din neglijenta mea. Nu m-a interesat prea tare, mi-am aruncat ochii rapid prin el, atunci cand l-am semnat, urmand ca sa mi-l dea dupa ce il stampileaza. SI stampilat a fost. Insa, daca cineva trece clauze de genul, nu le face pentru a ma obliga pe mine sa nu lucrez, ci pentru a primi daune. Legal e, insa cum poate dovedi el asta, avand in vedere cele de mai sus?
1. Inainte de a discuta doar pe anumite presupuneri, ar trebui sa ne postati acele prevederi din c.i.m. care se refera la problema dvs.
Clauza de fidelitate nu are nicio legatura cu ceea ce spuneti dvs... probabil in c.i.m. este stipulata o clauza de neconcurenta care presupune ca dvs. să fiti obligat ca după încetarea contractului să nu prestati, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul dvs, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
Art. 21 C.mun.
(1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă. (2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
(3) Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil şi se impozitează la persoana fizică beneficiară, potrivit legii.
Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
2. Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........
Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.
3. Potrivit art.8 alin.3 lit.a din HG nr.500/2011, la solicitarea dvs. scrisa angajatorul este obligat sa va elibereze copii ale documentelor existente in dosarul personal (inclusiv, copie de pe c.i.m.).
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.