avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxe de timbru judiciare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxe de timbru judiciare

Buna ziua! Pt. dezbaterea unei succesiuni succesive, in Instanta (prin notariat n-am reusit pt. ca sunt mai multi mostenitori si nu se inteleg), avand in vedere noile taxe de timbru, sa inteleg ca trebuie sa platesc 3% pt. stabilirea masei succesorale, plus la partajare sa platesc 3 % din valoarea masei partajabile, plus 50 de lei pt. stabilirea calitatii fiecarui mostenitor, chiar daca se deschide un singur dosar cu toate aceste solicitari? Pe langa aceste taxe se mai plateste si evaluarea imobilului. Oare merita avand in vedere ca e vorba de un teren de 200 m, pe care e o casa de 75 m construita in anii 60-70 fara autorizatie de constructie?
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 21:56, 26 August 2009
Mostenitorii trebuie convinsi ca nu merita cheltuiala, insa, daca acestia nu se inteleg, instanta va trebui sa stabileasca cine sunt mostenitorii defunctului, cotele care li se cuvin si, daca tot va judecati, sa solicitati si iesirea din indiviziune.
Revin cu intrebarea de mai sus. Trebuie sa platesc cate 50 lei de persoana pt. stabilirea calitatii de mostenitor, 3% pt. stabilirea masei succesorale si 3% din valoarea masei partajabile? Sau doar 3% in care intra toate astea avand in vedere ca e un singur dosar pt. toate? Plus o sulta pt. cei care renunta, plus evaluarea. Inseamna ca platesti mai mult decat face mostenirea!!! Va rog astept lamuriri pt. ca mi se pare aberant.
Taxarea se face pe capat de cerere.
Drept urmare veti plati o taxa de 50 lei pentru stabilirea calitatii de succesor. Legea nu spune pentru fiecare succesor .. ci vorbeste de cereri pentru pentru stabilirea calitatii.
Apoi o taxa de 3% din valoarea masei partajabile.
Sulta .. nu o datorati statului ci partii care ii luati partea ce i s-ar fi cuvenit. NU vi se pare normal ca pentru partea care o luati in plus sa platiti contravaloarea?
Evaluarea terenului o puteti plati in cazul in care nimeni nu doreste sa contribuie in exclusivitate dvs.
Nu stiu insa de ce va speriati atat .. caci ... sunt cheltuieli de judecata care se recupereaza. De la notar nu mai recuperati nimic. Iar in cazul unei tranzactii .. vi se restituie toate sumele de bani.
Daca valoarea terenului este atat de mica .... cat poate fi 3% din 0 ?
Iata pragurile valorice si puteti calcula dvs. valoarea taxei ...
(1)Acţiunile şi cererile evaluabile în bani, introduse la instanţele judecătoreşti, se taxează astfel:
a)până la valoarea de 50 lei - 6 lei;
b)între 51 lei şi 500 lei - 6 lei + 10% pentru ce depăşeşte 50 lei;
c)între 501 lei şi 5.000 lei - 51 lei + 8% pentru ce depăşeşte 500 lei;
d)între 5.001 lei şi 25.000 lei - 411 lei + 6% pentru ce depăşeşte 5.000 lei;
e)între 25.001 lei şi 50.000 lei - 1.611 lei + 4% pentru ce depăşeşte 25.000 lei;
f)între 50.001 lei şi 250.000 lei - 2.611 lei + 2% pentru ce depăşeşte 50.000 lei;
g)peste 250.000 lei - 6.611 lei + 1% pentru ce depăşeşte 250.000 lei.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune stancu_sergiu stancu_sergiu Am 18 h de teren agricol extravilan si as dori sa stiu daca se poate cat m-ar costa succesiune pe aceasta suprafata avand in vedere ca trebuie facuta de pe ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru crysha crysha Cum se calculeaza taxa de timbru? De exemplu intr-un proces in care o persoana da in judecata o alta persoana pentru o suma de bani care i se cuvine. (vezi toată discuția)
Urgent Mihai Strimbeanu Mihai Strimbeanu Cat se platea in anul 2007 taxa judiciara de timbru la 50000 ron? Care era procentu? Mutumesc mult. (vezi toată discuția)