avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Taxe SRL-D
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Taxe SRL-D

Buna ziua.

Pentru un SRL-D fara angajati, ce taxe si impozite lunare/ anuale exista?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Florentina Nan , utilizator 03:14, 26 Octombrie 2020
Trimestrial, impozitul pe venitul microîntreprinderilor (3% din cifra de afaceri, definita conform art. 53 din codul fiscal). După depășirea plafonului de 100.000 euro, deveniți plătitor de impozit pe profit, de 16% din profitul impozabil.
La depășirea cifrei de afaceri (definita conform art. 310 din codul fiscal) de 220.000 lei, va trebui să vă înregistrați în scopuri de TVA.
Impozitul pe venit de 3% se aplica si in cazul unei intreprinderi individuale?

Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Octombrie 2016
cosminhala, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, întreprinderea individuală este tratată, din punct de vedere fiscal, ca obținând venituri din activități independente (ca și o persoană fizică autorizată - au același cadru legislativ de autorizare, respectiv OUG 44/2008)
Prin urmare, se datorează impozit de 16% din venitul impozabil, precum și contribuții sociale (CAss de 5,5% și CAS de 10,5% sau 26,3%, conform opțiunii)
Va multumesc pentru raspunsuri.

As mai avea cateva intrebari(scuzati pentru atatea intrebari, dar acum vreau sa imi deschid o firma si nu stiu deocamdata care ar fi cea mai potrivita pentru mine):

- cate obiecte de activitate pot sa infiintez pe o intreprindere individuala si pe un SRL?

- un SRL fata de SRL-D din punct de vedere al impozitului pe venit/ profit difera cu ceva?

- am un prieten care este angajat la o firma(cred ca e un SRL), iar patronul lui spune ca el plateste impozit de doar 1% din incasari. Este posibil asa ceva?

Multumesc.

O seara placuta.
1. Deocamdată nu există limitare a numărului claselor de activități nici în cazul II și nici în cazul SRL. În cazul II, e posibil să vi se ceară de la Registrul Comerțului documente care să ateste pregătirea profesională în activitatea (activitățile) pe care doriți să vă autorizați. În cazul SRL nu există acest risc.
Dacă luați în considerare înființarea unei SRL-D, atunci acolo va trebui să vă limitați la cel mult 5 clase de activități.
Motivul pentru care ziceam că ”deocamdată nu există limitare” e prezentat aici:
www.avocatnet.ro/content/art...
Se pare că vor fi publicate modificări ale OUG 44/2008 care vor conduce, printre altele, la limitarea a cel mult 10 clase de activități pentru II și maxim 5 clase de activități pentru PFA.


2. Nu există diferență între SRL și SRL-D în ceea ce privește impozitul pe venit/ profit. Se aplică aceleași reguli.
SRL-D nu plătește taxele de înregistrare în Registrul Comerțului, beneficiază de scutire la plata cotei angajatorului de CAS pentru maxim 4 angajati cu norma întreagă, la un salariu de cel mult nivelul câștigului salarial mediu brut pentru fiecare, și are acces la alocații financiare nerambursabile acordate de AIPPIMM

3. Da, este posibil așa ceva, doar că vorbim de cifra de afaceri și nu de încasări. Spre exemplu, dacă am emis o factură în data de 20 septembrie, pe care o încasez în 15 octombrie, valoarea ei intră în calculul impozitului pe venit/ profit în trimestrul III, chiar dacă am încasat-o efectiv în trimestrul IV. Și mai sunt alte elemente care fac să existe diferențe între încasări și baza impozabilă. Dar pentru ușurința dialogului, se poate vorbi și așa.

Art 51 din codul fiscal prevede cazurile în care se poate datora mai puțin de 3% impozit pe venitul microîntreprinderii:


ART. 51 - Cotele de impozitare

(1) Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:

a) 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariați, inclusiv;

b) 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat;

c) 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariați.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), pentru persoanele juridice române nou-înființate, care au cel puțin un salariat și sunt constituite pe o durată mai mare de 48 de luni, iar acționarii/asociații lor nu au deținut titluri de participare la alte persoane juridice, cota de impozitare este 1% pentru primele 24 de luni de la data înregistrării persoanei juridice române, potrivit legii. Cota de impozitare se aplică până la sfârșitul trimestrului în care se încheie perioada de 24 de luni. Prevederile prezentului alineat se aplică dacă, în cadrul unei perioade de 48 de luni de la data înregistrării, microîntreprinderea nu se află în următoarele situații:

- lichidarea voluntară prin hotărârea adunării generale, potrivit legii;

- dizolvarea fără lichidare, potrivit legii;

- inactivitate temporară, potrivit legii;

- declararea pe propria răspundere a nedesfășurării de activități la sediul social/sediile secundare, potrivit legii;

- majorarea capitalului social prin aporturi efectuate, potrivit legii, de noi acționari/asociați;

- acționarii/asociații săi vând/cesionează/schimbă titlurile de participare deținute.

Condiția privitoare la salariat se consideră îndeplinită dacă angajarea se efectuează în termen de 60 de zile inclusiv de la data înregistrării persoanei juridice respective.
Ultima modificare: Luni, 10 Octombrie 2016
Ioan Blaga, Contabil

Alte discuții în legătură

Impozit pe venit sau pe profit ContSters60781 ContSters60781 Buna ziua, Doresc sa infiintez un SRL care produce soft la comanda. Firma, va fi foarte mica la inceput, cel putin, cu o cifra de afaceri nu prea mare nici ... (vezi toată discuția)
Trecerea de la societate platitoare pe profit la microintreprindere cu impozit de venit Luca Ileana Luca Ileana Salut. In noiembrie 2009 mi-am infiintat o firma srl platitoare de impozit pe profit si neplatitoare de tva. vreau sa trec aceasta firma la ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza impozitul pe venit si impozitul pe profit ? distribution distribution Buna ziua! Imi puteti explica cum se calculeaza impozitul pe venit, impozitul pe profit si dividendele? Sa luam un exemplu pentru a putea intelege mai ... (vezi toată discuția)