avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... legea 223/2015 art 19 - aplicare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

legea 223/2015 art 19 - aplicare

12,5 ani in MAPN ( studii militare - 5 ani , 7 ani ,6 luni, 10 zile unitate operativa - grupa 1 de munca. As dori detalii de aplicare a acestei legi pentru cazul meu. Am 61 ani. cotizatie in sistemul public de pensii -29 ani, din care 7,5 ani grupa 1 de munca. Ce articole din lege ma pot sprijini in demersurile mele si cu ce sorti de izbanda?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 14:52, 6 Octombrie 2016
Legea 223/2015



Art. 19
Militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezerva ori a încetarii raporturilor de serviciu nu îndeplinesc conditiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel putin 10 ani, beneficiaza de pensie de serviciu la împlinirea varstei standard de pensionare pentru limita de varsta prevazuta de prezenta lege, pentru numarul anilor de vechime în serviciu, stabiliti în conditiile Art. 3 lit. e), la care se adauga sporurile acordate conform Art. 24.

Art. 3
În întelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarea semnificatie:

e) vechimea în serviciu – perioada în care o persoana din sistemul de aparare nationala, ordine publica si securitate nationala s-a aflat în una dintre urmatoarele situatii:
1. a avut calitatea de cadru militar/politist/functionar public cu statut special, în activitate;
2. a avut calitatea de militar angajat pe baza de contract/jandarm angajat cu contract/politist de frontiera angajat cu contract/soldat si gradat voluntar/soldat si gradat profesionist;
3. a îndeplinit serviciul militar ca militar în termen, militar cu termen redus, elev sau student al unei institutii militare de învatamant din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala pentru formarea cadrelor militare/politistilor/functionarilor publici cu statut special, cu exceptia învatamantului liceal;
4. a fost concentrata sau mobilizata ca rezervist;
5. a fost în captivitate;
6. a îndeplinit activitati pastoral-misionare, duhovnicesti si religioase, în calitate de preot ori ca preot militar în institutiile din sistemul de aparare nationala, ordine publica si securitate nationala, prin încheierea unui contract individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca enacheflorinconstantin enacheflorinconstantin Ce reprezinta \\"vechimea efectiva\\" si \\"vechimea in munca\\" in contextul legii pensiilor de serviciu in cazul militarilor, politistilor, functionarilor ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata in sistem militar vatra nona vatra nona Sotul meu lucreaza in sistemul penitenciar din 15 martie 2003 si are 13 ani lucrati anterior inafara sistemului.Este nascut pe 17 feb. 1968.am dori sa stim ... (vezi toată discuția)
Vechime in serviciu si in specialitate anca.miron anca.miron Buna ziua ! In perioada septembrie 2002 - iunie 2004 am fost in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani. Aceasta perioada constituie ... (vezi toată discuția)