avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... principii de drept
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

principii de drept

cred ca ati putea introduce si o rubrica in care sa se discute despre principiile dreptului. pe mine ma intereseaza de exemplu un principiu pe care l-am tot auzit, si anume acela ca necunoasterea legii nu este un motiv de a scapa de sub incidenta ei. Formularea exacta nu o retin, cu siguranta o stiu cei ce activeaza in acest domeniu, dar sper ca ati inteles la ce ma refer. Intrebarea mea este, acest principiu de drept este trecut in vreun act normativ? sau este doar un principiu care se aplica bazandu-se doar pe el, adica nefiind legiferat in mod expres?
Stiu ca exprimarea mea este neacademica si nici macar profesionala pentru acest domeniu, dar nu activez in domeniul juridic si deci nu posed notiunile folosite in el. Sper ca totusi cineva sa fi inteles despre ce am incercat sa intreb si as aprecia daca m-ar ajuta cu un raspuns cat mai clar. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters60093 , utilizator 13:23, 5 Februarie 2010
Nimeni nu se poate apara invocand necunoasterea legii.Nemo censetur ignorare legem.
Este un principiu de drept izvorat din legislatia romana.
In constitutia Romaniei regasim obligatia de a cunoaste si de a respecta legile.
Pana la urma,daca acest principiu nu ar avea aplicabilitate,cum s-ar infaptui justitia?
Discutia interesanta este cu privire la informarea care trebuie sa existe in legatura cu legislatia
Discutii interesante sunt si cu privire la volumul legislatiei contemporane si frecventa cu care se modifica.
spuneti ca este in constitutie, daca imi puteti spune exact unde, pentru ca eu nu am gasit asa ceva in constitutie, m-am uitat la indatoririle fundamentale si la instantele judecatoresti, dar si prin restul constitutiei si nu am gasit nimic de genul asta.
va multumesc!
Art. 1 alin. (5) din Constitutia Romaniei : respectarea legilor este obligatorie.
multumesc, se pare ca pana acolo nu am ajuns cu cititul constitutiei :)
multumesc, inca odata.

Alte discuții în legătură

Plati catre fondul national unic de asigurari sociale. penalizari de intarziere radusb radusb Scriu in numele parintilor mei. Ei au un spatiu inchiriat inca din 2006, pt care primesc o chirie lunara de 150 euro. E totul declarat la Finante, deci nu e ... (vezi toată discuția)
Drepturi castigate nu pot fi pierdute! ContSters56778 ContSters56778 De ce? Se vorbeste frecvent de principiul \"drepturile castigate nu pot fi pierdute\", care ar fi aplicabil in special in materia drepturilor cu impact ... (vezi toată discuția)