cred ca ati putea introduce si o rubrica in care sa se discute despre principiile dreptului. pe mine ma intereseaza de exemplu un principiu pe care l-am tot auzit, si anume acela ca necunoasterea legii nu este un motiv de a scapa de sub incidenta ei. Formularea exacta nu o retin, cu siguranta o stiu cei ce activeaza in acest domeniu, dar sper ca ati inteles la ce ma refer. Intrebarea mea este, acest principiu de drept este trecut in vreun act normativ? sau este doar un principiu care se aplica bazandu-se doar pe el, adica nefiind legiferat in mod expres?
Stiu ca exprimarea mea este neacademica si nici macar profesionala pentru acest domeniu, dar nu activez in domeniul juridic si deci nu posed notiunile folosite in el. Sper ca totusi cineva sa fi inteles despre ce am incercat sa intreb si as aprecia daca m-ar ajuta cu un raspuns cat mai clar. Multumesc anticipat!
Nimeni nu se poate apara invocand necunoasterea legii.Nemo censetur ignorare legem.
Este un principiu de drept izvorat din legislatia romana.
In constitutia Romaniei regasim obligatia de a cunoaste si de a respecta legile.
Pana la urma,daca acest principiu nu ar avea aplicabilitate,cum s-ar infaptui justitia?
Discutia interesanta este cu privire la informarea care trebuie sa existe in legatura cu legislatia
spuneti ca este in constitutie, daca imi puteti spune exact unde, pentru ca eu nu am gasit asa ceva in constitutie, m-am uitat la indatoririle fundamentale si la instantele judecatoresti, dar si prin restul constitutiei si nu am gasit nimic de genul asta.
va multumesc!