avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cota/parte /indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cota/parte /indiviza

am citit pe acest forum si am inteles cat de cat calcul pe C/P/I
Am vazut un acord de asociere si nu prea sunt lamurit daca aceste date sunt corecte
la suprafete utile aproximativ egale ,cota parte indiviza difera ,ex:
28.5 mp =1.32 % , 25.43mp = 2.29% , 25.36 mp= 1.18 % , 28.09 mp=1.21%
34.01mp =1.54 ,etc
Mentionez ca sunt suprafetelor unor apartamente confort III ,si sunt ap cu doua si ultimul enumarat 3 cam .
dupa cum se observa sunt diferente de calcul c-p-i ( la ap cu suprafata mai mare c-p-i mai mica ), exista vreo explicatie ?
in aceste conditii daca nici c-p-i nici suprafata utila nu este egala ,repartizarea cheltuielilor pe c-p-i se va calcule ptr fiecare ap in parte ? acum aceasta repartizare se face in functie de nr camerelor , este corect ? se vede ca si apartamente cu acelasi nr de camere au suprafata utila diferita si c-p-i , aceste date sunt din contractele de v/c
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:21, 8 Octombrie 2016
cota parte indiviza este expresia suprafetelor in procente din 100%.
Adica, suprafata totala are o valoare in mp, adica 100%, si fiecare apartament va avea o parte din acel intreg. Se aplica regula de trei simple din aritmetica.
cunosc determinarea cotei parte indiviza dar din exemplu meu , reies la ap cu acelasi nr de camere difera suprafata ( sunt de acord ) dar raportul (din exemplu meu ) suprafata /cota parte indiviza mi se pare ciudata , eu doresc ,parerea dumneavostra de specialisti in ce priveste datele de mai sus ,pot fi gresite ,? credeti ca s-ar impune o alta determinare a cotei parte indiviza ? la apartamentele cu acelasi nr de camera dar la care difera ,suprafata , si difera si cota parte indiviza intre ele , sa plateasca egal la intretinere ?
timpuriu a scris:
.. aceste date sunt din contractele de v/c..

Din actele de proprietate se iau in calcul doar suprafetele utile ale fiecarui apartament si nu cotele indivize consemnate acolo.
credeti ca s-ar impune o alta determinare a cotei parte indiviza ? la apartamentele cu acelasi nr de camera dar la care difera ,suprafata , si difera si cota parte indiviza intre ele , sa plateasca egal la intretinere ?

Nu se impune nici o alta determinare. Nu bagati in seama acele cifere ce au fost aruncate in acte ca fiind CPI. Pot fi si alte cifre aruncate gresit in acte ca terenul de sub bloc, numarul de etaje, numarul de camere, de bai... Sunt situatii reale ce le-am gasit in actele de proprietate.
Dar ceea ce este aproape sigur este suprafata utila a apartamentului inscrisa odata in continutul actului de proprietate si inca odata se poate verifica pe schita cadastrala ce insoteste actul de proprietate.
In toate calculele, repartizarea cheltuielilor, stabilirea fondului de reparatii...., folosind suprafata utila a apartamentului, suntem cel mai aproape de realitate, iar repartizarea cheltuielilor este corecta si conform legii.

am inteles si va multumesc . diferenta de 4.-5 metri intre apartamentele cu acelasi nr de camare , este nesemnicativa in calculare si repartizarea cheltuielilor ?
Cum sa fie nesemnificativ 4-5 metri patrati!?
Nesemnificativ este numarul de camere. Nimic nu se repatizeaza pe lista de plata dupa numarul de camere. Cele mai importante cheltuieli se repartizeaza pe suprafata utila, pe numar de persoane si pe consum (apometre, repartitoare...).

Alte discuții în legătură

Sume incasate eronat ContSters215676 ContSters215676 Buna seara, 1. Administratorul blocului a reparat o parte de terasa si in urma facturii a introdus la proprietarii de pe partea care a reparat a retinut o ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza doina_dana doina_dana Este corect ca valoarea cotei indiviza sa aiba o suma fixa intr-o luna si sa fie inmultita cu numarul de camere? (vezi toată discuția)
Cota indiviza mare nicoletabugeanu nicoletabugeanu In anul 2005 a fost cumparat un apartament de 3 camere impreuna cu dreptul de proprietate asupra cotei indivize de 4.898% din partile si dependintele din ... (vezi toată discuția)