avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Adeverinta vechime
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Adeverinta vechime

La depunerea dosarului de pensionare se depune obligatoriu si adeverinta de vechime emisa de institutia unde s-a derulat activitatea sau sunt deajuns doar inscrierile din cartea de munca? Daca se adauga si vechimea conform studiilor universitare ce anume se depune la dosar in sustinerea acestora? Iar daca institutiile unde s-a desfasurat activitatea nu mai exista, cum anume se obtin adeverinte si daca este deajuns doar contractul individual de munca si actul de incheiere a a acestuia?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:42, 10 Octombrie 2016
1. Vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca.
Dupa aceasta perioada, sunt necesare adeverintele de vechime elberate de catre angajatori.

2. Perioada in care ati urmat cursurile la zi ale unei facultati constituie stagiu de cotizare asimilat la pensie.

Legea nr.263/2010:
Art.49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
....
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
...

In acest caz, veti depune diploma de absolvire a invatamantului universitar (original si copie) si adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor si faptul ca acestea au fost urmate la zi.

3.
... daca institutiile unde s-a desfasurat activitatea nu mai exista, cum anume se obtin adeverinte si daca este deajuns doar contractul individual de munca si actul de incheiere a a acestuia?


Despre ce perioade este vorba ?
Perioada in care am avut contract individual de munca este 26 Feb-24 Iul.2008. Societatea este desfiintata.
Daca vorbim despre o societate privata, iar perioada in cauza nu este inregistrata in carnetul de munca, atunci va puteti adresa ITM-ului in raza caruia a avut sediul social acel angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiu ani facultate stanca123 stanca123 daca facultatea este de 5 ani iar eu m am angajat din anul 4, primii 3 ani de facultate se considera vechime in munca? (vezi toată discuția)
Buna seara. cursurile de zi ale învăţământului universitar ... Felipe24 Felipe24 Buna seara. Cursurile de zi ale învăţământului universitar reprezintă stagiu de cotizare la pensie. Dintr-un an universitar se i-au in calcul si ... (vezi toată discuția)
Facultate/vechime niculinu niculinu Sunt student in ultimul an, si nu am carte de munca (am22 de ani) , vreau sa stiu daca este adevarat ca pot sa imi trec ca vechime facultatea in cartea de ... (vezi toată discuția)