avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... majorare pensie alimentara minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

majorare pensie alimentara minor

Buna ziua as dori si eu o informatie,in cazul in care doresc sa cer o majorare a pensiei alimentare,fostului sot si tata al copilului,ce trebuie sa fac?va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: YUKI , utilizator 14:43, 1 Septembrie 2009
Va adresati instantei cu cerere de majorare pensie intretinere.
Va veti adresa Judecatoriei in a carei raza teritoriala domiciliati dumneavoastra, ca reclamant , sau celei in a carei raza teritoriala domicileaza paratul;)
Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Va multumesc pentru raspunsuri si v-as fi foarte recunoscatoare daca imi puteti spune unde pot gasi legile cu privire la pensia alimentara.........ma gandesc ca poate daca il fac sa citeasca legile.....o rezolvam pe cale amiabila,fara sa ajungem in instanta...........va multumesc
Daca tatal consimte a achita un cuantum mai mare al pensiei de intretinere , plata e una valabila (insa ... nu ofera certitudine).
Numai instanta de judecata va stabili noul plafon al acesteia !succes.
Temeiul legal îl constituie Codul familiei:
CAPITOLUL 4
Obligaţia de întreţinere

Art. 86. - Obligaţia de întreţinere există între soţ şi soţie, părinţi şi copii, cel care înfiază şi înfiat, bunici şi nepoţi, străbunici şi strănepoţi, fraţi şi surori, precum şi între celelalte persoane anume prevăzute de lege.
Are drept la întreţinere numai acela care se află în nevoie, neavând putinţa unui câştig din muncă, din cauza incapacităţii de a munci.
Descendentul, cât timp este minor, are drept la întreţinere, oricare ar fi pricina nevoii în care se află.
Art. 87. - Soţul care a contribuit la întreţinerea copilului celuilalt soţ este obligat să continue a da întreţinere copilului, cât timp acesta este minor, însă numai dacă părinţii săi fireşti au murit, sunt dispăruţi ori sunt în nevoie.
Copilul va putea fi obligat să dea întreţinere celui care l-a întreţinut timp de zece ani, astfel cum se arată în alineatul precedent.
Art. 88. – Abrogat.
Art. 89. - Întreţinerea se datorează în ordinea următoare:
a) soţii îşi datorează întreţinerea înaintea celorlalţi obligaţi;
b) descendentul este obligat la întreţinere înaintea ascendentului, iar, dacă sunt mai mulţi descendenţi sau mai mulţi ascendenţi, cel în grad mai apropiat înaintea celui mai îndepărtat;
c) cel care înfiază este obligat la întreţinere înaintea părinţilor fireşti;
d) fraţii şi surorile îşi datorează întreţinere după părinţi, însă înaintea bunicilor.
Art. 90. - În cazul în care mai multe dintre persoanele prevăzute în art. 89 sunt obligate să întreţină aceeaşi persoană, ele vor contribui la plata întreţinerii, proporţional cu mijloacele ce au.
Dacă părintele are drept la întreţinere de la mai mulţi copii, el poate, în caz de urgenţă, să pornească acţiunea numai împotriva unuia dintre ei. Cel care a plătit întreţinerea se poate întoarce împotriva celorlalţi obligaţi pentru partea fiecăruia.
Art. 91. - În cazul în care cel obligat în primul rând la întreţinere nu are mijloace îndestulătoare pentru a acoperi nevoile celui ce o cere, instanţa judecătorească va putea obliga pe celelalte pers. îndatorate la întreţinere să o completeze, în ordinea prev. de art. 89.
Art. 92. - Când cel obligat nu poate presta, în acelaşi timp, întreţinerea tuturor celor care sunt în drept să i-o ceară, instanţa judecătorească, ţinând seama de nevoile fiecăreia dintre aceste persoane, poate hotărî fie ca întreţinerea să se plătească numai uneia dintre ele, fie ca întreţinerea să se împartă între mai multe sau toate persoanele îndreptăţite să o ceară. În acest caz instanţa va hotărî, totodată, modul în care se va împărţi întreţinerea între persoanele care urmează a o primi.
Art. 93. - Obligaţia de întreţinere se execută în natură sau prin plata unei pensii în bani.
Instanţa judecătorească va stabili felul şi modalităţile executării, ţinând seama de împrejurări.
Art. 94. - Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui ce urmează a o plăti.
Instanţa judecătorească va putea mări sau micşora obligaţia de întreţinere sau a hotărî, încetarea ei, după cum se schimbă mijloacele celui care dă întreţinerea sau nevoia celui ce o primeşte.
Când întreţinerea este datorată de părinte sau de cel care înfiază, ea se stabileşte până la o pătrime din câştigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii şi o jumătate pentru trei sau mai mulţi copii.
Art. 95. - Obligaţia de întreţinere se stinge, în afară de cazul prevăzut în art. 96, prin moartea debitorului sau a celui îndreptăţit la pensia de întreţinere.
Art. 96. - Moştenitorul persoanei care a fost obligată la întreţinerea unui minor sau care i-a dat întreţinerea fără a avea obligaţia legală este ţinut, în măsura valorii bunurilor moştenite, să continue întreţinerea, dacă părinţii minorului au murit, sunt dispăruţi sau sunt în nevoie, însă numai cât timp cel întreţinut este minor.
Când sunt mai mulţi moştenitori, obligaţia este solidară, fiecare dintre ei contribuind proporţional cu valoarea bunurilor moştenite.
;)

Alte discuții în legătură

Conditii acordare pensie copil - parinte ??? gigelas gigelas Stie cineva,daca este posibil ca un copil,sa acorde unui parinte,o pensie,sau ceva similar,in unele situatii ? Daca da,care sunt situatiile acelea ? (vezi toată discuția)
Pensie intretinere nenea toto nenea toto buna ziua daca un copilul absolveste o facultate si nu ia licenta, dar continua studiile la o alta facultate mai primeste pensie de intretinere ,copilul are ... (vezi toată discuția)
Ingrijirea parintilor ContSters44992 ContSters44992 Exista undeva stipulata obligatia descendentilor de a-si ingriji parintii in varsta si in cazul in care exista mai multi descendenti in ce mod se face acest ... (vezi toată discuția)