avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conditionare plata salariu de livrare raport dupa ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conditionare plata salariu de livrare raport dupa incheierea contractului de munca pe art.31, alin.3

Buna dimineata,

As fi interesat de parerea dumneavoastra pe o speta care se prezinta asa:

- contract de munca incetat la data de 12.09.2016;

- incetat pe art.31, alin 3 la initiativa angajatului;

- angajatul mai are de primit salariu pentru prima saptamana a lui septembrie;

- fostul angajator a solicitat in scris un raport de activitate si o fisa de pontaj pentru septembrie ca sa plateasca salariul;

- actele de incheiere a contractului de munca nu au fost eliberate pe motiv de imposibilitate calcul zile de concediu si pe motiv de ilegalitate.

Exista in scris notificarea catre angajator cu nr de inregistrare de la el, raportul precedent, fisa de pontaj si solicitarea pe mail legata de raportul pe sept si fisa de pontaj.

Este legala aceasta solicitare sau este caz de ITM etc.?

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Octombrie 2016
ContSters406695, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters406695 , utilizator 00:24, 18 Octombrie 2016
Plata salariului nu poate fi conditionata de exista sau nu a depunerii acelui raport.

Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Toata corespondenta s-a purtat pe mail intre angajator si fost angajat. Azi s-a discutat cu ITM judet resedinta angajator, ITM judet resedinta angajat si cu finantatori proiect angajator. Concluziile sunt asa:

- ITM judet resedinta angajator - depunere sesizare pentru a putea face controlul;

- ITM judet resedinta angajat - angajatul este de vina pentru ca a semnat contract de munca care nu are mentionata data de plata a salariului.

- Reprezentant finantator - salariul nu poate fi livrat fara existenta raportului si pontajului.

Mi s-a recomandat de catre persoane din jur sa discut cu un avocat pentru ca un mesaj de la avocat catre fostul angajator ar putea functiona.

Multumesc.
pioneza a scris:

......

Mi s-a recomandat de catre persoane din jur sa discut cu un avocat pentru ca un mesaj de la avocat catre fostul angajator ar putea functiona.

Multumesc.


Depinde, intrucat nu toate situatiile de acest gen sunt solutionate in urma unei notificari trimise de un avocat.
Corect. Depinde de foarte multe aspecte. Tinand cont de actele pe care le detin si de conversatiile pe mail care dureaza de peste 30 de zile pentru a obtine actele de incetare a contractului, extrasul din REVISAL etc. eu zic ca o incercare de solutionare pe baza unei notificari ar putea avea succes.

Daca nu exista intotdeauna calea darii in judecata. Mai ales ca in domeniul in care activeaza angajatorul publicitatea negativa este foarte apreciata.

Multumesc pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2016
ContSters406695, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperarea drepturi salariale Chiriac30 Chiriac30 Ma interesez pentru un grup de salariati din diverse judete al unei firme din Bistrita-Nasaud cum putem sa primim drepturile salariale pe lunile martie si ... (vezi toată discuția)
Fostul angajator nu vrea sa imi elibereze fisa de lichidare Cristina Mcm Cristina Mcm Buna ziua! Pana acum o saptamana am lucrat intr.un magazin. Acum m.am angajat in alta parte, iar noul angajator solicita, printre altele, si fisa de lichidare ... (vezi toată discuția)
Nu s.a facut plata corect la lichidare Valentina666 Valentina666 Buna ziua as dori sa stiu ce se intampla daca firma pentru care ai lucrat in momentul in care se face lichidarea nu ti.a dat toți banii care trebuia să ii ... (vezi toată discuția)