avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... neplata pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

neplata pensiei alimentare

in iulie s-a definitivat procesul prin care tatal copilului e obligat sa plateasca 300 ron,dar acesta refuza.la servici nu avrut sa dea acord,ca firma sa traga din salariu.sunt deja 5 luni in care nu mi-a dat nimic.acum am aflat ca vrea sa plece in septembrie in strainatate.sunt disperata.va rog spuneti-mi ce sa fac,unde sa ma duc,cum sa il fac sa plateasca pensia copilului?va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ralu_2008 , utilizator 10:39, 27 August 2009
Puneti-i in vedere ca veti depune o plangere penala prealabila, la Politie sau Parchet , avand ca obiect infractiunea de abandon de familie , poate-si schimba atitudinea.;)
Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Plangere penala pentru infractiunea de abandon de familie.
Infractiune asezata in cap. I, t. IX, art.305, C.pen., partea speciala , consta in savarsirea de catre persoana care are obligatia legala de intretinere, fata de cel indreptatit la intretinere, a uneia dintre urmatoarele fapte: parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l la suferinte fizice sau morale; neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazute de lege; neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca.
Faceti urgent la Politie sau la Parchet, plangere penala pentru "abandon de familie" prevazut si pedepsit de Codul penal art.305, precizati ca urmeaza sa plece in septembrie, pentru a urgenta cercetarea penala.

Abandonul de familie este o infractiune prev. de Codul penal:
Art. 305. - Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilită pe cale judecătorească,
se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b) cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Dacă părţile nu s-au împăcat, dar în cursul judecăţii inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa, în cazul când stabileşte vinovăţia, pronunţă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81.
Revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie.

beagr a scris:

in iulie s-a definitivat procesul prin care tatal copilului e obligat sa plateasca 300 ron,dar acesta refuza.la servici nu avrut sa dea acord,ca firma sa traga din salariu.sunt deja 5 luni in care nu mi-a dat nimic.acum am aflat ca vrea sa plece in septembrie in strainatate.sunt disperata.va rog spuneti-mi ce sa fac,unde sa ma duc,cum sa il fac sa plateasca pensia copilului?va multumesc anticipat.


Intrebare: sunteti sigura ca instanta a comunicat hotararea paratului? Sunt 5 luni de cand a fost obligat la plata pensiei sau de cand ati introdus cererea de chemare in judecata? Ati solicitati prin cerere infiintarea popririi pentru ca angajatorul sa faca retinerile lunare?

Suntem in luna august..... daca procesul a fost in iulie, redactarea si comunicarea hotararii dureaza, mai ales ca e si vacanta..... Daca faceti acum plangere penala (fara a sti sigur ca paratul a primit hotararea instantei), paratul poate motiva faptul ca nu a platit deoarece nu a primit hotararea...Angajatorul nu poate face retinerile la solicitarea dv., poprirea se face in baza ordonantei de infiintare a popririi trimisa de catre instanta...
in plus fata de raspunsurile date mentionez ca hotararile pronuntate de prima instanta in legatura cu pensia de intretinere sunt executorii de drept, fara obligatia de a fi si irevocabile.
Din momentul comunicarii hotaririi, daca in termen de 2 luni nu vi se incepe plata pensiei de intretinere puteti face plangere prealabila privind savarsirea infractiunii de abandon de familie.
Dar, in acest caz trebuie sa fiti sigura ca si tatalui copilului i s-a comunicat hotararea instantei de fond de minim 2 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Alex Octavian Alex Octavian Buna ziua.Am si eu o intrebare legata de pensia alimentara.Am depus o cerere in instanta pe data de 17.06.2008 in legatura cu majorarea pensiei ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Damian Robert Damian Robert daca un parinte nu plateste timp de 36 de luni pensiea alimentara cum il determin totusi sa o platesaca (vezi toată discuția)