avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Restructurare post dupa CIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Restructurare post dupa CIC

Buna ziua, as avea si eu cateva nelamuriri si as dori cateva informatii in acest sens. Urmeaza sa ma intorc la locul de munca pe 21noiembrie,in conditiile in care fiica mea va implini 2 ani pe 20 ianuarie. Prin urmare mi-am informat colega de la resurse umane de acest lucru. In urma acestei discutii, ea i-a adus la cunostinta patronului acest lucru, acesta spunand ca el nu este dispus sa ma mai primeasca inapoi. Acum, intrebarile mele ar fi: 1) Este posibil ca acesta sa isi poata permite sa nu ma mai primeasca inapoi. 2) Pentru a face acest lucru (1) este posibil ca acesta in momentul in care eu m-as intoarce la locul de munca, sa faca restructurare de post si sa ma concedieze? Si nu in ultimul rand, care sunt drepturile mele in acest caz?! Stiu ca trebuie sa anunt Inspectoratul muncii,dar as vrea sa stiu ce pot face pentru a nu ii permite acestuia sa abuzeze de drepturile mele. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:31, 17 Noiembrie 2016
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Art.25 din OUG 111/2010:
......
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
...........
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu 6 luni, după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

In acest caz, interdictia concedierii se extinde pe o durata fixa de 6 luni incepand cu data revenirii din CCC..

5. Art. 37 din Legea 202/2002
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 100.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (1), (2), (3) si (4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11, art. 12-22 si art. 29.
(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, discriminarea bazata pe doua sau mai multe criterii.
(3) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute de prezenta lege se fac de catre:a) Inspectia Muncii, inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11-13, precum si art. 29;
....

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

In speta, daca au fost incalcate dispozitiile art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002 - refuzul angajatorului de a va reprimi la munca - , puteti sesiza Inspectia Muncii/ITM-ul.

Ultima modificare: Vineri, 14 Octombrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua! Revin cu detalii la aceasta speta. Am fost contactata de avocatul firmei prin care mi s-a transmis ca acestia nu ma mai vor la locul de munca si ca ar fi dispusi sa imi plateasca integral salariile pana la împlinirea de 2 ani a copilului. Ceea ce bineinteles am si refuzat, atata timp cat eu as beneficia de plata stimulentului plus salar,plus bonuri de masă pana la vârsta de 3 ani a copilului. Acum întrebarea mea este.. daca eu am intrat in CIC cu X ron iar acum salarul fetei ce se afla in locul meu este de X+n. Eu beneficiez si de maririle aferente postului?
As vrea sa mai mentionez faptul ca nu am primit niciun raspuns la cererea mea si ca pe data de 21 nov. at trebui sa imi reiau activitatea. Ce fac in acest caz?
Pe data de 21 va prezentati la locul de munca ... Colegei , salariul a fost marit sau i s-a stabilit de la data angajarii?
I s-a si mărit salariul.

Alte discuții în legătură

Întoarcere din concediu îngrijire copil. buna seara! am nascut in data de 24.08.2019.am optat pentru 2 ... Laura J. Laura J. Buna seara! Am nascut in data de 24.08.2019.Am optat pentru 2 ani de concediu îngrijire copil. Mi-am facut cerere de revenire la locul de munca cu data de ... (vezi toată discuția)
Întoarcerea din cic Mihaitasimona Mihaitasimona Pe 23 noiembrie 2016 trebuie sa ma întorc din CIC dar sunt însărcinată cu al doilea copil în 3 luni și jumătate.. Întrebarea mea este dacă angajatorul ... (vezi toată discuția)