avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident in intersectie cu sens giratoriu
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident in intersectie cu sens giratoriu

Buna ziua, am avut un accident cu masina in interiorul unui sens giratoriu, eu eram pe banda 2 sa fac bucla sensului la stanga cand cu viteza din stanga a venit un alt vehicul si m-a lovit( daunele mele roata stanga, bara, aripa, usa + airbaguri sarite), problema este ca am fost declarat vinovat ca nu am acordat prioritate, dar ce prioritate sa acord cand deja eram in interiorul sensului giratoriu, plus de asta am si martor care era in spatele meu cu masina care a vazut cum s-a intamplat si ma sustine ca am fost in sens inainte celui care m-a lovit. In procesul verbal cel care m-a lovit a spus ca era in sens, iar eu am mentionat ca nu sunt de acord spunand ca eu eram deja in sens. Pe langa asta eu am avut polita RCA expirata, valabila doar din urmatoarea zi, in ziua accidentului a fost facuta polita, iar cel care m-a lovit avea CASCO si masina lui era inmatriculata pe Belgia. Ce pot face in legatura cu aceste probleme. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 11:09, 19 Octombrie 2016
predator a scris:
eu eram pe banda 2 sa fac bucla sensului la stanga

Ati ramas pe banda a 2-a ori ati incercat sa schimbati banda si atunci s-a produs impactul? Celalalt pe ce banda era?

am ramas pe banda 2, si el cred ca tot pe banda 2 era, ideea e ca eu eram in sens inainte sa intre el si sensul e destul de mic
Ultima modificare: Duminică, 16 Octombrie 2016
predator, utilizator
Ce nu inteleg: daca dvs. erati deja pe banda a 2-a. De unde a aparut cealalta masina? Ati spus ca v-a lovit in partea stanga- in roata. A iesit de undeva din mijlocul sensului giratoriu ( unele sensuri giratorii au parcare )? Pentru ca din explciatia pe care ati dat-o si din avarii ar reiesi ca dvs. ati intrat in sens si celalalt conducator se afla deja pe banda a 2-a ...
Politistilor le-ati explicat situatia?

Cel intrat in sensul giratoriu are prioritate si poate sa se invarta toata ziua in acel sens giratoriu fara se se uite in stanga sau dreapta dar cu conditia de a sta mereu pe aceeasi banda. Nu conteaza cine a intrat primul in sensul giratoriu, ci daca are banda libera. In momentul cand vrea sa schimbe banda pe care se afla, este obligat sa semnalizeze intentia de a schimba acea banda, sa se asigure ca banda pe care intentioneaza sa treaca este libera si abia apoi poate schimba banda. Si asta indiferent ca de pe banda 2 vrea sa treaca pe 1 sau 3.
Daca erati amandoi pe banda 2 inseamna ca erati unul in spatele celuilalt si nu se pune problema de acordare a prioritatii ci doar de pastrarea distantei pentru a nu-l lovi pe cel din fata in caz ca franeaza brusc.
Lovitura laterala, asa cum spuneti in prima postare, poate fi doar in cazul cand unul din cei doi a schimbat banda fara sa se asigure.
Daca accidentul s-a produs pe banda 2, puteau fi cazurile:
- celalalt era in stanga dumneavoastra pe banda 3 si a intrat pe banda dumneavostra (banda 2) din lateral stanga (schimband de pe banda 3 pe banda 2)
- dumneavoastra ati schimbat de pe banda 1 pe banda 2 unde era celalalt.
Altfel nu aveati cum sa va intalniti lateral circuland pe aceeasi banda fara sa o schimbati.
Mai revedeti filmul. Sigur ca uneori e graba mare si neatentie, alteori necunoasterea practica (nu teoretica) a circulatiei in sensul giratoriu, dar poate fi si timiditatea unora de a circula cursiv, curat, hotarat si incurcand circulatia pana la enervarea celorlati participanti la trafic.

Asadar mai important este nu cine a intrat primul in sensul giratoriu (pot intra 1-2-3-4 odata in functie de cate benzi sunt) ci pastrarea benzii si schimbarea benzii doar cu toate regulile invatate la scoala adica semnalizarea intentiei, asigurarea ca banda e libera si apoi efectuarea manevrei de trecere de pe o banda pe alta.
eu eram pe banda 2 inainte de a intra si dupa ce am intrat in sens ( sensul fiind liber cand am intrat), sensul este mic(centrul lui) ca dimensiune, cu doua benzi, persoana care m-a lovit a venit cu viteza afara fiind si vreme nefavorabila, carosabil ud, ploua, eu mergand incet pt ca trebuia sa fac virajul, cand am intrat am si semnalizat stanga. Sensul are 3 intrari(iesiri) eu am iesit din stanga lui iar el din dreapta mea, cand am intrat in sens el era la aprox 50m de intrarea in sens
Ultima modificare: Duminică, 16 Octombrie 2016
predator, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident iesire sens giratoriu reynolds87 reynolds87 Intrasem in sensul giratoriu atunci cand acesta era liber. Circulam cu viteza mica pe banda 1 in acest timp alt autovehicul a intrat in sens din spatele meu ... (vezi toată discuția)
Accident in sensul giratoriu valentin.gherman valentin.gherman Buna ziua! Aseara am fost lovit in partea stg spate rezultand axa masinii indoita, intr-un sens giratoriu. Eu intram de pe o strada laterala (supermarchet) in ... (vezi toată discuția)