avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire in urma celei de-a doua casatorii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire in urma celei de-a doua casatorii

buna ziua,

Noi suntem dou frati. mama a decedat acum 14 ani. parintii mei au cumparat o casa in care au investit impreuna. Normal, eu si fratele meu am fi mostenitorii acestei case. doar ca tatal meu a cunoscut pe cineva si ar vrea sa se recasatoareasca. doamna respectiva are 3 copii din 2 casatorii. in cazul in care ei se casatoresc, bunurile parintilor mei vor fi impartite si cu ea si copiii ei in urma casatoriei? pe langa asta ea are si niste datorii la banca, neachitate. in ce masura ne-ar afecata pe mine fratele meu si tatal meu aceste datorii? mentionez ca noi nu am facut succesiunea dupa mama. care ar fi cea mai usoara metoda ca noi sa nu fim afectati de aceasta casatorie? multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 16 Octombrie 2016
yo_simzooper91, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:03, 18 Octombrie 2016
Bunurile dobandite inainte de casatorie sunt bunuri proprii astfel incat bunurile achizitionate de catre tatal dvs, pana la data casatoriei raman bunuri proprii ale acestuia.
Bunurile la care dvs, sunteti indreptatiti ca mostenitori dupa mama dumneavoastra raman in poprietatea dvs. si nu vor fi impartite cu viitoarea sotie a tatalui dumneavoastra.
Cu stima.
Dupa mama sunteti succesibili cu drepturi la mostenirea lasata de dansa (cate 3/8 fiecare). La fel si tatal dvs (1/4 din mostenirea mamei dvs.).

Daca tatal se recasatoreste si moare primul, sotia (nu si copiii ei) va mosteni si ea ceva dupa tatal dvs (1/4 din mostenirea lui), restul va revine dvs. (fratilor).
Daca insa moare sotia prima, atunci tatal dvs. va mosteni dupa ea (1/4 din mostenirea ei), iar apoi dvs. (fratii) veti mosteni dupa tatal dvs.

Bineinteles, nu stim care va fi luat primul dintre cei vii !
Buna seara,
1. In cazul in care se face acum dezbaterea succesiunii atunci
- tatal va primi 5/8 DIN TOT APARTAMENTUL
- dumneavoastra imprtiti 3/8 in parti egale deci cate 3/16 fiecare.
2. Daca tatal se recasatoreste si domnia sa decedeaza inaintea sotiei atunci dumneavoastra si fratele mosteniti 3/4 din cei 5/8 (15/64 fiecare) iar mama vitrega 1/4 din cei 5/8 (5/32)(conform art. 927 alin. 1 lit. a Cod Civil).
Ca doamna sa nu mosteneasca nimic atunci tatal va trebui, dupa dezbaterea mostenirii de pe urma mamei, sa va vanda sau sa va doneze partea domniei sale.
Mai precis, art. 972 alin. 1 lit. a) Cod Civil.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri! mai am o nelamurire in ceea ce priveste datoriile ei la banca.... dupa casatorie l-ar afecta in vreo masura pe tatal meu?

Alte discuții în legătură

Succesiune soți Adi. M. P. Adi. M. P. Bună ziua. Care sunt drepturile de succesiune ale intre soți. În cazul nostru : sotul are doi copii din căsătorii anterioare. Deține o casa cumarata pe ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa decesul mamei Andromeda92 Andromeda92 Buna ziua ! Parintii mei au un teren cu casa cumparat iar impreuna au 2 copii pe mine si fratele meu dar mama mai are 3 copii din alta casatorie(inainte sa se ... (vezi toată discuția)
Cum se imparte mostenirea intre fratii vitregi? otiliar otiliar Dragii mei, Am 2 nelamuriri si v-as fi recunoscatoare daca m-ati ajuta. Prima este urmatoarea. Mama e la a doua casatorie cu cineva,eu fiind din prima ... (vezi toată discuția)