avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se imparte mostenirea intre fratii vitregi?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se imparte mostenirea intre fratii vitregi?

Dragii mei,

Am 2 nelamuriri si v-as fi recunoscatoare daca m-ati ajuta.
Prima este urmatoarea. Mama e la a doua casatorie cu cineva,eu fiind din prima casatorie. Acest civeva are si el doi baieti din prima casatorie cu o alta femeie. Unul din baieti a fost crescut de el impreuna ccu mama, celalalt de mama lui. Mentionez ca amandoi au numele lui de familie, si mama are si ea tot numele lui de familie. Eu am numele de familie al tatalui meu. In caz ca mama ar muri,cum s-ar imparti bunurile? Dar daca tatal meu vitreg ar muri?

A doua nelamurire este: Daca eu imi cumpar un apartament si mor,cine va primi acest apartament? Mama(care repet are alt nume de familie,nu acelasi ca al meu), tatal meu sau amandoi?

Va multumesc mult pentru ajutor.

Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:57, 27 Octombrie 2012

E un algoritm mai complicat. Pentru bunurile dobandite inaintea casatoriei:

1. Daca moare mama numai Dvs mosteniti
2. Daca moare tatal vitreg mostenesc numai cei doi baieti din prima casatorie
Pentru bunurile dobandite in timpul casatoriei:
1. Daca moare mama, Dvs+ tatal vitreg
2. Daca moare tatal vitreg, mostenesc cei doi baieti din prima casatorie+mama Dvs

In cazul in care muriti Dvs mostenesc mama si tatal Dvs


Indiferent daca sunt bunuri dobandite inainte sau in timpul casatoriei: daca moare mama, mosteniti dvs. (3/4) si sotul ei (1/4); daca moare sotul mamei, mostenesc copiii sai (3/4) si mama dvs. (1/4). Cu alte cuvinte, pe fiecare parinte il mostenesc proprii copii si sotul supravietuitor... Momentul dobandirii bunurilor defineste cota din bunurile mostenite: 1/1 pentru bunurile proprii (dobandite anterior casatoriei) si 1/2 pentru bunurile comune (dobandite in timpul casatoriei).
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
narcisa_salbatica, utilizator
otiliar a scris:

A doua nelamurire este: Daca eu imi cumpar un apartament si mor, cine va primi acest apartament? Mama (care repet are alt nume de familie, nu acelasi ca al meu), tatal meu sau amandoi?



Mamăăă, maică, mumă, muică, mămacă, mămucă ...femeie care m-ai născut, nu credeam să ajung sa explic vreodata şi de ce imi eşti tu mamă...indiferent cum te cheama.

Amandoi. Adica cei doi ...care au contribuit la venirea dvs. pe lume si ale caror nume stau scrise la rubrica mama si tata din certificatul dvs. de nastere. Mama si sotul ei dintai. Ei sunt parintii dvs. (tata si mama). Pe ei ii mosteniti si ei va vor mosteni pe dvs. ...daca nu veti avea copii.

Nu-l mosteniti pe al doilea sot al mamei dvs. si nici el pe dvs. (pentru ca nu va este tata).
Copiii acestuia (ai sotului mamei dvs.) nu o vor mosteni pe mama dvs. pentru ca NU le este mama. (nici nu i-a nascut si nici nu i-a adoptat, e doar sotia tatalui lor si atat).
"Fratii vitregi" nu va vor mosteni pe dvs. si nici dvs. pe ei pentru ca NU sunteti frati

Sunt frati aceia care au un autor comun.
- frati buni (au aceeasi mama si acelasi tata)
- frati dupa mama (au aceeasi mama, dar tati diferiti)
- frati dupa tata (au mame diferite, dar acelasi tata).

Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am si eu o nelamurire parintii mei au facut o casa, proprietar in ... Aly91 Aly91 Am si eu o nelamurire Parinti mei au facut o casa propietar in acte este mama care a decedat in urma cu 12 ani intre timp tata sa casatorit cu alta femeie ... (vezi toată discuția)
Mostenire fiu cu tata vitreg tss_2000 tss_2000 La doi ani dupa ce m-a nascut mama mea s-a recasatorit. Tatal vitreg m-a crescut de mic (fara sa ma adopte sau infieze legal). In urma casatoriei ... (vezi toată discuția)
Act de vinzare -cumparare alin2 alin2 Un sfat va rog. Mama este mostenitoarea unei proprietati rezultata in urma taxei de succesiune intre frati acestia neavind nici o pretentie la imobilul ... (vezi toată discuția)