avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 179 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Factura emisa abuziv dupa mai mult de 4 ani
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Factura emisa abuziv dupa mai mult de 4 ani

Buna ziua!

Am rugamintea, daca puteti sa ma ajutati intr-o problema de natura juridica si contabila in acelasi timp.
Am fost angajat in calitate de sef de punct de lucru la o societate de constructii in perioada 2001- 2012.
In aceasta calitate, uneori faceam aprovizionare cu diverse materiale necesare pe santier de la un depozit de materiale de constructii, ai carui actionari erau aceeasi cu cei din firma unde eram angajat.
In anul 2012, am incetat colaborarea si mi-am facut lichidarea la zi. Precizez ca din 2012 si pana in prezent nu am mai avut nicio legatura cu cele doua societati, in acest timp fiind mai mult plecat din tara.
In luna octombrie 2016 am primit prin posta o factura din partea firmei ce comercializeaza materialele de constructii, emisa in octombrie 2016, si o nota in care mi se explica faptul ca in urma unui inventar efectuat, s-au gasit "liste si avize de insotire a marfurilor care atesta livrarea materialelor care nu au fost facturate si in consecinta au fost facturate" catre mine ca persoana fizica.
Imi dau termen de achitare a contravalorii facturii 30 de zile, in caz contrar spun ei, se vor adresa organelor competente.
Singura legatura pe care am avut-o cu firma de materiale de constructii a fost in perioada cand am fost angajat la firma de constructii, cumparatoare fiind firma de constructii si eu avand calitatea de delegat.
Faptul ca ei nu au emis facturi la vremea respectiva nu poate fi vina mea, probabil ca este o problema interna.
Intrebarea mea este: Se poate emite o factura in astfel de conditii?
De ce ar trebui sa platesc o factura emisa in baza unor liste si avize de insotire a marfii?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 13:49, 24 Octombrie 2016
Sa fim seriosi, firma este obligata sa faca inventar anual si nu din 4 in 4 ani.
Actiunea de recuperare a daunelor este prescrisa (3 ani).
Dreptul de a solicita plata facturii s-a prescris int-adevar. Puteti transmite o notificare prin care va exprimati pozitia. In cazul in care va actioneaza in instanta trebuie sa invocati prescriptia.
Pare prescrisa din avion. Nu as trimite nici un raspuns, I-as igonra linistit. Daca va dau in judecata, va exprimati atunci punctual de vedere. In rest, o chestiune amatoreasca la care e epierdere de timp sa raspundeti.
smeagull a scris:

Pare prescrisa din avion. Nu as trimite nici un raspuns, I-as igonra linistit. Daca va dau in judecata, va exprimati atunci punctual de vedere. In rest, o chestiune amatoreasca la care e epierdere de timp sa raspundeti.


Subscriu...
Aveti grija la nuanta. Factura emisa in oct 2016 se prescrie in oct 2019!!! Pentru bunurile livrate in 2012 firma de comercializare nu mai poate pretinde plata, dar!! firma de constructii ar putea daca 'in urma inventarului' au descoperit lipsa materialelor pe care vi le-ar putea imputa / factura in lipsa unor bonuri de consum pt lucrarile efectuate - asta ca sa nu se adreseze organelor competente pentru furt si recuperarea prejudiciului. Strict tehnic firma de comercializare a livrat (fara insa sa factureze) si cea de constructii a receptionat marfa (care ar fi trebuit inregistrata in contabilitate) si care a iesit lipsa la inventar.
Mie imi pare insa o incercare facuta pe genunchi de a incerca sa scoata niste bani de la dv. ca tot ati facut avere lucrand pe afara. EU as trimite totusi un refuz la plata facturii respective catre firma de comercializare cu o referire tot la organele competente dar in materie fiscala. Succes.
Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2016
vasi2007, utilizator

Alte discuții în legătură

Lipsa in gestiune ralucaradulet ralucaradulet buna, am si eu niste nelamuriri in legatura cu niste lipsuri in inventare. lucrez la o firma care detine 4 magazine, eu lucrand impreuna cu mama mea la unul ... (vezi toată discuția)
Gestiunea levi1 levi1 Buna ziua. Va rog sa imi dati niste sfaturi in urmatoarea problema: Pana acum un an, am fost angajat la o societate in functia de director executiv, cu ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorii AIAIOANA AIAIOANA M-am trezit cu cerere de chemare in judecata (pe societate) ,unde prima infatisare este in nov.2011,de la o alta firma ,precum ca firma mea i-ar datora suma ... (vezi toată discuția)