avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lipsa in gestiune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lipsa in gestiune

buna, am si eu niste nelamuriri in legatura cu niste lipsuri in inventare.
lucrez la o firma care detine 4 magazine, eu lucrand impreuna cu mama mea la unul din ele, acesta fiind un magazin alimentar, dar in care se vinde si foarte multa carne.
in urma unui inventar facut in data de 01.06.2012 am iesit lipsa in valoare de 3100 de lei, iar dupa 10 zile ni sa facut un nou inventar unde la fel ni sa spus ca avem lipsa in valoare de 550 de lei. tin sa mentionez ca mama mea lucreaza de 14 ani la ei dar nu au fost probleme asta pana acum vreo 2 ani. toate fetele care au lucrat in acel magazin au iesit lipsa. vreau sa mai spun ca ei au o macelarie iar carnea care ne intra in magazin este livrata de la ei dar avem lipsa la factura nefiind cantarita bine de angajator.
angajatorul nu vrea sa ne plateasca salariul pana nu isi recupereaza lipsa iar daca vrem sa plecam ne ameninta ca ne da in judecata.
ar avea de castigat daca face acel lucru?
mai stiu ca in ani trecuti la fel a procedat si cu alte 2 fete pe care le-a scos lipsa in 2 saptamani cu 10000 de lei, au fost date in judecata dar au castigat deoarece ei nu au putut dovedi acea lipsa
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:53, 17 Iunie 2012
Esenţa speţei o constituie fraza: „iar carnea care ne intra in magazin este livrata de la ei dar avem lipsa la factura nefiind cantarita bine de angajator”, impunând o întrebare pertinentã: la recepţionarea mãrfii, cel care semneazã de primire, o cântãreşte?
da marfa este cantarita la primire iar noi trecem valoarea reala a marfi
Ultima modificare: Duminică, 17 Iunie 2012
ralucaradulet, utilizator
marfa cântãritã la primire, corespunde cantitativ cu cea înscrisã pe facturã?
nu marfa nu corespunde tot timpul cu cea inscrisa pe factura. la unele produse avem lipsa chiar si 100gr/produs. la unele facturi am avut lipsa si de 10 lei. de 2 ori pe zi primim marfa iar cele 2 facturi adunate ne da o lipsa cuprinsa intre 4-15 lei

vreau sa mai mentionez faptul ca noi aveam un caiet in care ne tineam evidenta la marfa intrata ,retur si monetare
Ultima modificare: Duminică, 17 Iunie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Am înţeles. Cam aici am vrut sã ajung.

Aţi avizat în scris conducerea societãţii despre aceste aspecte ? iar în caz afirmativ, ce rãspuns au dat ?

În ceea ce priveşte „caietul”... în mod normal, ar fi trebuit sã primiţi de la angajator un formular sau registru tipizat, care sã cuprindã rubrici specifice: intrare, ieşire (retur), cantitãţi livrate (UM), conform facturii (seria, nr.data, emitent), confirmarea acestora (nume, prenume, calitate, datã, observaţii-legate de posibile lipsuri la gramaj, urmare cântãririi mãrfii la primire, neconcordanţe între factura primitã şi realitatea), conformitatea mãrfii (cantitate, calitate, preţ), tipul mãrfii vândute (calitatea I, II, etc.) preţul acesteia, data vânzãrii, stocul la începutul zilei, stocul la sfârsitul zilei, pierderi, lipsuri, etc.
Acest instrument în mod normal constituie „oglinda” activitãţii, fiind înregistrat în contabilitatea societãţii, numerotat, legat şi sigilat, verificat periodic de cãtre contabila şi/sau administratorul societãţii.

Caietul, dacã nu este înregistrat la societate, din pãcate nu poate avea decât o valoare sentimentalã.

Pentru cã în speţã, nu cred cã este vreun interes al angajatorului sã vã gãseascã „puncte slabe”, dacã vânzarea îi „merge” bine, iar dumneavoastrã vã achitaţi de sarcini.
Poate cã problema se aflã în contabilitate.
Ultima modificare: Duminică, 17 Iunie 2012
ContSters56297, utilizator

Alte discuții în legătură

Lipsa in gestiune dorina carmen dorina carmen lucrez la un magazin mixt si la penultimul inventara iesit olipsa de 60.000.000 mil. patroana a decis sa ne ia cate doua mil. in fiecare luna pana se ... (vezi toată discuția)
Lipsa foarte mare la inventar crisulici21 crisulici21 lucrez de 10 ani la o firma cu materiale de constructii ca gestionar iar anul acesta ma scos lipsa 100 de milioane. bani pe care nu i-am furat eu .tin sa ... (vezi toată discuția)
Lipsa la inventar andyuta andyuta Buna seara, Mi\'am dat demisia din motive personale,am stat in preaviz doar 7 zile,acum fiind in concediu medical timp de o saptamana,urmand ca apoi sa;mi ... (vezi toată discuția)