Suntem 3 coproprietari pe o casa si ne aflam in proces de iesire din indiviziune.
In prima instanta,la cerere,una din parti a primit provizoru casa,dar dupa apel,in recurs hotararea de la fond a fost casata,in prezent aflandu-ne in rejudecare.
In perioada de la pronuntarea de la fond si pana in prezent,partea care a primit casa,s-a apucat si a facut modificari substantiale la casa:schimbat acoperis,extindere,gard interior,in conditiile in care hotararea nu a fost definitiva.
Am facut sesizare la primarie,primaria a intocmit un pv de constatare si contraventie,pv-ul a fost contestat si respinsa contestatia la fond, dar admisa in apel,instanta de apel anuland pv-ul.
Bun,a fost anulat pv-ul,dar faptele au ramas,adica lucrarile tot fara autorizatie sunt si in prezent,construite pe un teren aflat inca in indiviziune.
Se poate face o reclamatie penala de distrugere a casei(chiar daca nu a fost distrusa in sensul direct),in paralel cu o actiune cu obligatia de a face,in sensul ca sa demoleze lucrarile executate fara autorizatie si sa aduca imobilele la starea initiala? Daca da,ce sanse ar fi?(Stiu replica-consultati un avocat!)
Fapta prevazuta in art.253-1 din CP are prescriere? Daca da,cati ani?
Va multumesc.
Fapta prevazuta in art. 253 (1) din c.pen. are prescriere, dar nu este incidenta aici, adica nu se va retine infractiunea de distrugere.
In speta dvs. in primul rand vor trebui calificate lucrarile adaugate ca fiind necesare, utile sau voluptuare si in functie de asta se va decide ulterior, probabil vor fi acordate despagubiri prin echivalent.