Buna ziua! Dintr-o prostie am luat masina tatalui meu si am scos-o din parcare, am mers cam 200m cu ea si m-am intors inapoi, nu s-a produs nici un accident,nu am avut viteza, in acel timp a trecut un echipaj pe straduta mea de la bloc, m-a oprit si m-a dus la sectie , asta s-a intamplat prin Anul 2013 si ieri mi-a venit o citatie acasa precum mi-sa deschis un dosar, intrebarea mea este fiind la prima abatere ce pot patii ? De atunci m-am lecuit si am zis ca numai fac greseala asta in viata mea pe care o regret si acum, astept un sfat ce sa fac. Va multumesc frumos!
Vi s-a intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii prevazute si pedepsite de art. 335 c.p. acum urmeaza cercetarea penala.
ART. 335 c.p.
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive*).
In primul rand nu vorbiti nici un cuvant cu politia/ procurorul de caz fara sa aveti prezent un avocat competent. Mentionez ca aveti acest drept, cautati-va cat de repede un avocat bun specializat pe drept penal, nu e de glumit cu libertatea dvs nici de facut economie. Nu ca va dau sperante, dar, in majoritatea abaterilor de circulatie, fiind si prima abatere, iar daca veti fi reprezentat corespunzator cred ca veti primi o pedeapsa cu suspendare.