avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent insertie, probleme
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent insertie, probleme

Buna ziua,
doresc sa ma intorc la locul de munca inainte cu 60 de zile ca fiica mea sa implineasca doi ani. Prin urmare, am optat pentru CCC pe durata de 2 ani. Intrebarea mea este - Voi primi stimulentul de insertie pana la varsta de doi ani a copilului, sau pana la 3 ani?!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:01, 29 Noiembrie 2016
Art. 7 OUG 111/2010
(1) Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1), obtin venituri supuse impozitului potrivit art.3 au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).
(2) Pentru persoanele care obtin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de insertie se prelungeste astfel:
a) pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani;
b) pana la implinirea de catre copil a varstei de 4 ani, in cazul copilului cu handicap, fara a beneficia in aceasta perioada de prevederile art. 31 alin. (1) si (2).

Asadar , daca va reluati activitatea cu cel putin 60 de zile inainte de a implini copilul 2 ani veti beneficia de stimulentul de insertie pana implineste copilul 3 ani.
Inca doua intrebari as avea. Inainte cu cat timp trebuie sa anunt la locul de munca faptul ca doresc sa ma reintorc iar pentru stimulent cum trebuie sa procedez, unde se depune cererea, in ce moment?
In legislatie nu exista un astfel de termen, puteti anunta mai timp timp pana la data cand doriti sa reveniti la munca.

Dupa revenire , cu copia deciziei de incetare a suspendarii c.im. si de reluare a activitatii mergeti la Primarie pentru a depune cererea de acordare a stimulentului de insertie.

OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 19
(1) Beneficiarul drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta este obligat sa comunice in scris primariei orice modificare intervenita in situatia sa, de natura sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor, in termen de 15 zile lucratoare de la aparitia acesteia.

(2) Comunicarea prevazuta la alin. (1) se transmite de catre primarie agentiei teritoriale in termen de 5 zile lucratoare de la data inregistrarii.


Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 32.
(1) Suspendarea platii/Incetarea drepturilor/Reluarea platii drepturilor/Modificarea cuantumului drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1), art. 7, 31 si art. 32 alin. (1) lit. c) si d) si alin. (2) din ordonanta de urgenta se face prin decizie scrisa a directorului executiv al agentiei teritoriale, care se comunica beneficiarului in termen de 15 zile lucratoare. Modelele deciziilor se aproba prin decizie a directorului general al Agentiei.

(2) In situatia in care persoana indreptatita realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, are obligatia de a comunica aceasta in conditiile art. 19 din ordonanta de urgenta. Pentru respectarea prevederilor art. 19 din ordonanta de urgenta, angajatorul are obligatia de a comunica agentiei teritoriale faptul ca persoana indreptatita si-a reluat activitatea in termen de 5 zile de la aceasta data.

(3) In situatia in care persoana indreptatita nu respecta obligatia prevazuta la art. 19 din ordonanta de urgenta si dupa verificarea prevazuta la art. 92 alin. (3), agentia teritoriala stabileste ca au fost realizate venituri peste limita prevazuta la art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta, indemnizatia pentru cresterea copilului se considera a fi acordata necuvenit si se recupereaza in conditiile art. 24 din ordonanta de urgenta.
Buna ziua,
Revin,referitor la subiectul de mai sus si as vrea sa mentionez faptul ca, m-am prezentat la locul meu de munca pentru a depune cererea pentru incetarea suspendarii CIM si implicit reluarea activitatii,iar acestia mi-au spus ca,conform nu stiu carui articol din ordonanta din luna aprilie ei nu mai sunt obligati sa ma mai primeasca inapoi eu mai avand un copil. Au spus ca ei au fost obligati prin lege numai prima oara sa ma primeasca. am fost la ITM ,m-am interesat daca exista un asemenea articol in codul muncii,si bineinteles ca NU EXISTA. Acum, problema mea este faptul ca acestia nu imi dau nici un raspuns eu riscand sa pierd stimulentul de insertie. ASAdar eu ce trebuie sa fac in acest caz? Pe data de 21 NOV ,in cazul in care primesc o rezolutie negativa sau nu o primesc deloc,ma prezint la locul de munca? Fac toate demersurile catre ITM(plangere,sesizare).Care sunt pasii pe care va trebui sa ii urmez in continuare?!
Depuenti mai intai cererea de reluare a activitatii la angajator si daca refuza sa va primeasca sau refuza s-o inregistreze , depuneti sesizare la ITM.

Alte discuții în legătură

Reintegrare la locul de munca Irina J Irina J Buna ziua! Va rog mult sa ma ajutati cu lamuriri in ceea ce priveste urmatoarele situatii: 1. Ma aflu in CCC, iar termenul de 2 ani pana la finalizarea ... (vezi toată discuția)
Cerere de intoarce la serviciul din ccc firma aflata in dizolvare voluntara andreea cristina1234 andreea cristina1234 Buna ziua, in data de 24 mai trebuie sa ma intorc la serviciul din ccc. am facut cerere catre angajator pt a ma intoarce cu 60 de zile mai devreme pana se ... (vezi toată discuția)
Revenirea la munca conceaty conceaty Ce este de făcut ,dacă angajatorul nu vrea sa te mai primească la munca , după terminarea concediului de creștere a copilului? Și îți spune că nu te ... (vezi toată discuția)