avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general cedare post transformare catre IRE
Discuție deschisă în Contabilitate în general

cedare post transformare catre IRE

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
o firma care detine un teren, a construit o cladire pentru care a fost nevoita sa construiasca un post trafo. Terenul pe care este construit postul apartine unei persoane fizice. IRE a incheiat cu persoana fizica un contract de superficie si servitute pentru acest teren. Din motive obiective , patronul firmei(proprietara a postului) doreste sa cedeze acest post IRE. Solutia data de cei de la IRE ar fi tot un contract de superficie incheiat intre firma si IRE pe toata durata de viata a postului.
Va rog sa ma lamuriti daca este corecta varianta cu acest contract si cum se inregistreaza din punct de vedere contabil un astfel de contract. In proprietatea cui se va afla postul, cine are dreptul ca calculeze amortizarea.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: mioara danaila , utilizator 14:10, 28 August 2009
Din punct de vedre juridic este corecta solutia, dar din punct de vedere financiar contabil, numai un expert poate sa va lamureasca.
va multumesc! sper din tot sufletul sa primesc si un raspuns privind inregistrarile contabile si deductibilitatea cheltuielilor ocazionate de aceasta tranzactie. Daca cineva a avut o situatie asemanatoare il rog sa-mi spuna si mie cum a procedat.
Multumesc anticipat!
Daca in contract se specifica faptul ca mijlocul fix trece cu titlu gratuit in proprietatea IRE, atunci faceti urmatoarele inregistrari contabile:
1. 6583=2131 cu val neamortizata care este ch deductibila fiscal;
2. 2811=2131 cu val amortizata.
Incepand cu luna urmatoare nu mai aveti dreptul de a calcula si inregistra amortizare la acest mijloc fix.
In cazul in care se transmite numai dreptul de folosinta cu titlu gratuit nu trebuie sa faceti nimic din punct de verede contabil.Firma dvs ramane in continuare proprietara mijlocului fix si are drept de a calcula si inregistra lunar amortizarea
bogeanua a scris:

Daca in contract se specifica faptul ca mijlocul fix trece cu titlu gratuit in proprietatea IRE, atunci faceti urmatoarele inregistrari contabile:
1. 6583=2131 cu val neamortizata care este ch deductibila fiscal;
2. 2811=2131 cu val amortizata.
Incepand cu luna urmatoare nu mai aveti dreptul de a calcula si inregistra amortizare la acest mijloc fix.
In cazul in care se transmite numai dreptul de folosinta cu titlu gratuit nu trebuie sa faceti nimic din punct de verede contabil.Firma dvs ramane in continuare proprietara mijlocului fix si are drept de a calcula si inregistra lunar amortizarea

Predarea cu titlu gratuit este asimilata unei donatii? va pun aceasta intrebare deoarece , din ce am citit in Codul Fiscal , nu sunt cheltuieli deductibile fiscal donatiile de orice fel. In cazul in care este adevarat , ce se intimpla cu TVA aferent?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casare mijloc fix neamortizat adina_beb adina_beb Buna ziua Am urmat situatie: valoare intrare mijl fix = 14500 ron dur amortizare = 2ani val amortizata = 11479,23 val neamortizata = 3020,77 va rog sa-mi ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate cheltuiala reziliere contract leasing financiar Ionel30 Ionel30 Am urmatoarea speta: - o societate nu mai reuseste sa achite ratele unui leasing financiar,asa ca este nevoita sa renunte la mijloacele fixe care fac obiectul ... (vezi toată discuția)
Epava-leasing cimpazu cimpazu Buna ziua, am si eu o nelamurire: am o masina in leasing financiar. masina a fost lovita dauna totala. firma de leasing a fost despagubita de asigurarea sa ... (vezi toată discuția)