avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... coproprietate pe cote parti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

coproprietate pe cote parti

buna seara,daca un apartament impartit pe cote parti intre trei coproprietari,dintre care numai unul locuieste in imobil,iar unul ditre cei doi care au o cota egala ii face la doua persoane un contract de locatiune pe o perioada nedeterminata,,persoanele respective avand calitatea de persoane tolerate,mai concret fiind rude sa locuiasca gratis.pana in prezent locuiesc in apartament de vre-o 10 ani.In aceasta situatie ce poate face cel de-al treilea coproprietar care nu a fost de acord dar care s-a supus majoritatii?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 09:55, 21 Octombrie 2016
Partaj.
Buna ziua,

Daca nu va convine situatia creata de ceilalti doi coproprietari, puteti fie sa le cereti chirie pentru pareta dvs. din apartament folosita de toti cei care locuiesc acolo, fie puteti solicita instantei sa sisteze starea de coproprietare.

Cu privire la cea de-a doua optiune, sistarea starii de coproprietare se poate face prin atribuirea apartamentului unuia dintre coproprietari si obligarea acestuia la plata unei sulte (despagubiri) catre ceilalti doi proprietari. Mai exista si posibilitatea de a imparti in natura apartamentul, insa acest lucru depinde de structura si marimea apartamentului.

In situatia in care considerati ca trebuie facut partajul (sistarea starii de coproprietate), cel mai bine ar fi sa va adresati unui avocat pentru a initia procedurile necesare.
Asa este, partaj. Insa poate ca ar fi potrivit sa adaugam si faptul ca, desi alin(1) al art.641 din codul civil ne spune ca - (1) Actele de administrare, precum încheierea sau denunţarea unor contracte de locaţiune, cesiunile de venituri imobiliare şi altele asemenea, cu privire la bunul comun pot fi făcute numai cu acordul coproprietarilor ce deţin majoritatea cotelor-părţi., totusi alin(2) al aceluiasi art.641, stipuleaza ca - (2) Actele de administrare care limitează în mod substanţial posibilitatea unui coproprietar de a folosi bunul comun în raport cu cota sa parte ori care impun acestuia o sarcină excesivă prin raportare la cota sa parte sau la cheltuielile suportate de către ceilalţi coproprietari nu vor putea fi efectuate decât cu acordul acestuia.

Deasemenea, nu este lipsit de relevanta faptul ca, in speta prezentata este vorba despre
un contract de locatiune pe o perioada nedeterminata
, ceea ce face ca alin(4) al aceluiasi art.641, sa fie incident prin textul sau - (4) Orice acte juridice de dispoziţie cu privire la bunul comun, actele de folosinţă cu titlu gratuit, cesiunile de venituri imobiliare şi locaţiunile încheiate pe termen mai mare de 3 ani, precum şi actele care urmăresc exclusiv înfrumuseţarea bunului nu se pot încheia decât cu acordul tuturor coproprietarilor. Orice act juridic cu titlu gratuit va fi considerat act de dispoziţie.

Prin urmare, actele juridice făcute cu nerespectarea regulilor prevăzute la art. 641 sunt inopozabile coproprietarului care nu a consimţit, expres ori tacit, la încheierea actului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie de constituire drept de uz pentru trecere utilitati pe o cale de acces cu proprietari in diviziune. Potorac Constantin Potorac Constantin Este suficienta o conventie de constituire drept de uz pentru traversare cale de acces cu mai multi proprietari in diviziune, obtinuta de la un singur ... (vezi toată discuția)
Intrebare Anicabalasoiu@gmail.com Anicabalasoiu@gmail.com Sint doi proprietari si unul vrea sa inchirieze partea lui de 50/la suta din imobil poate fara acordul celuilalt proprietar? (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune. muntean sorin adam muntean sorin adam daca in urma unei succesiuni rezulta doi proprietari, ai unei case, careposeda ficare 50%, poate unul dintre ei sa aduca modificari, imobilului, fara acordul ... (vezi toată discuția)