Buna seara, in seara asta patit ceva grav, m-am plimbat cu un amic prin parcare dupa care am iesit pe domeniul public ( nu am permis, dar sunt la scoala ), si am mers 25 de metri si am tras pe dreapta, dupa care prietenul meu s-a urcat la volan, politia a vazut cand am facut schimbul si a venit la noi, mi-a pus etilotesul si am iesit 0.57 ( am consumat o bere750 ml TUBORG ), am ajuns spital mi-au fost luate problele, toate bune si frumoase, mi-au fost restituite toate actele masinii, precizez ca declaratia a fost scrisa de dl. oftier fara sa ma intrebe nimic, mi-a fost adus la instintare ca o sa dau o declaratie personala peste 2 saptamani, vreau sa stiu ce pot sa patesc.
PS: Eu m-am plimbat printr-o parcare, dupa care am iesit pe strada si am tras pe dreapta dupa 25m, fiind foarte constient ca nu am voie sa merg pe drumuri publice, cei 25 de metri erau fara trafic, erau langa o termo-centrala ( 03:30 noaptea )
Vi s-a intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunilor prevazute si pedepsite de art. 335 alin.1 c.p. si art. 336 alin.1 c.p. cu aplicarea art. 38 c.p. Apreciez ca veti fi trimis in judecata si condamnat la o pedeapsa a carei executare va fi suspendata sub supraveghere.
ART. 335
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive*).
ART. 336*)
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive**), care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.