avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... deces
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

deces

ce acte trebuie pt ajutor de inmormantare, unde se depun , cat dureaza, cati bani se dau?
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 22:51, 27 August 2009
Nu ati specificat daca persoana decedata era salariat, pensionar, ruda gradul intai.
In cazul salariatului sau pensionarului ajutorul este de 1.702 lei iar in cazul uneui membru de familie este de 851 lei.
Ajutorul de inmormantare se acorda de catre serviciul specializat din cadrul primariei in raza careia se afla domiciliul defunctului.Sunt necesare documentele ,
certificat de nastere,BI/CI,original ,copie certificat deces,care se depun la serviciul mentionat ,care comunica programarea datei de acordare ajutor financiar .
Functie de statutul defunctului se mai acorda ajutor inmormantare si de catre CAS
Ajutorul de deces se plateste, in termen de 24 de ore de la solicitare, de catre:
- angajator - in cazul decesului asiguratului salariat, respectiv al unui membru de familie al acestuia
- institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj - in cazul decesului somerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia
- casa de pensii - in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului cu declaratie sau contract de asigurare sociala, respectiv al unui membru de familie al acestora.
Suma acordata pentru ajutorul de deces este de 1.702 de lei iar in caz de deces al unei persoane din familie este de 851 de lei (reprezentand 50% din ajutorul de deces).
Acte necesare:
- cerere tip (pentru persoanele asigurate cu contract sau declaratie de asigurare) sau cerere pentru plata ajutorului de deces pentru pensionari;
- certificat de deces - original si copie;
- actul de identitate al solicitantului - original si copie;
- acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul; actul care atesta calitatea de mostenitor, tutore, curator - original si copie;
- acte din care sa rezulte ca s-au suportat cheltuieli ocazionate de deces;
Se acorda unei singure persoane care face dovada cu acte ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces:sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul in conditiile dreptului comun sau, in lipsa acestora, orice alta persoana care dovedeste cu acte ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare silviuro silviuro Poate beneficia un pensionar MApN de ajutor de inmormantare? Cre sunt documentele necesare pentru obtinerea acestuia? Unde se depun? De unde se incaseaza ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare snow_deea snow_deea buna , am si eu o intrebare.......tatal meu a decedat in urma cu cateva zile si as dori sa stiu daca mama mea poate beneficia de vreun fel de ajutor din partea ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare ankai ankai Buna ziua. Tatal meu a decedat in anul 2015, insa in momentul decesului nu era pensionar si nici nu era angajat. S-a aflat in intretinerea mea iar ... (vezi toată discuția)