avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi

Joi, 10 aprilie, are loc evenimentul: Diurne 2025 - Regimul fiscal și juridic al indemnizațiilor pentru munca în deplasare. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctionat disciplinar din motive mai mult personale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctionat disciplinar din motive mai mult personale

Sotul meu lucreaza de 2 ani la UAT iar de la alegerile din iunie ,datorita schimbarii conducerii politice este din punct de vedere moral persecutat fara motiv ! Mai exact,el lucreaza in cadrul politiei locale a orasului si numai in ultimile 2 saptamani a fost raportat in comisia de disciplina pe motive inventate si false,eu ,sotia sunt insarcinata in 7 luni si nu lucrez,speram sa poata lua el indemnizatia de crestere copil, insa conducerea stiie acest lucru si din motive personale imi denigreaza sotul facnd tot posibilul sa fie dat afara ,singurul motiv fiind cel disciplinar,mentionez inca o data ca aceste abateri sunt inventate! Daca reusesc si sotul va fii dat afara disciplinar mai are deptul la somaj? Sau la indemnizatia de crestere copil? Ce outem face in situatia aceasta? Multumesc anticioat!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:44, 26 Octombrie 2016
CelmareMadalina a scris:

.... Daca reusesc si sotul va fii dat afara disciplinar mai are deptul la somaj? Sau la indemnizatia de crestere copil? Ce outem face in situatia aceasta? Multumesc anticioat!


1. Art. 17 din Legea 76/2002
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

Incetarea c.i.m. in baza unui alt articol decat cele mentioate mai sus , nu va da posibilitatea sa beneficiati de somaj (de exemplu, art.55 lit.b - incetare c.i.m. cu acordul partilor; art.81 alin.7 sau alin.8 C.mun. - demisie cu sau fara preaviz; art.61 lit.a C.mun. - concediere disciplinara etc.)

In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

2. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă modul de incetare a raportului de munca, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......
În primul rând, ar fi necesară o apărare în comisia de disciplină. (intre raportare și o eventuală decizie disciplinară, ar trebui să aibă loc și o cercetare disciplinară).
Dacă sunt croiți pe ceea ce bănuiți că ar fi, apararea ar putea să vi se pară de prisos. Dar s-ar putea să i se pară interesantă judecătorului care ar soluționa contestația impotriva unei eventuale decizii de sancționare disciplinară.
Dacă se ajunge la vreo decizie, pe motive inventate, ar trebui să nu lasați nici măcar un avertisment necontestat. Dacă respirați ușurați: a fost doar un avertisment/am scăpat de concediere, s-ar putea să fie numai ...de tura asta (adică urmează).
Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2016
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de munca neintrerupta klaudiaelavy klaudiaelavy Buna ziua, daca lucrez din septembrie pana in decembrie cu carte de munca adica de 3 luni si din decembrie este vorba sa ma dea afara si sa ma reangajeze in ... (vezi toată discuția)
Buna seara - indemnizatie sau somaj MY81 MY81 Daca-mi permiteti am si eu o nelamurire,am fost angajata incepand cu data de 18 septembrie 2012 ,o luna mai tarziu am aflat ca sunt gravida in mai 2013 am ... (vezi toată discuția)
Somaj Ionutmcy Ionutmcy Buna seara,un raspuns mai concret daca se poate sa imi spune ti si mie ,din ianuarie 2015 nu mai lucrez ,am un an si citeva luni in cimpul munci si in ... (vezi toată discuția)