Ma numesc Balaban Sorin si am cateva nelamuriri referitor la procedura de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului, mentionez ca m-am documentat din :
- ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ Nr. 111 din 8 decembrie 2010,
-Regulamentul (CE) nr. 883/2004
- Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European ,
dar unele lucruri nu le pot intelege din cauza termenilor juridici folositi.
Daca sotia a fost casnica in ultimii 2-3, pot aplica eu ca sot pentru aceasta indemnizatie?
Din ce am inteles in ultimii 2 ani trebuie sa fi lucrat minim 12 luni, iar indemnizatia va fi calculate ca 85% din media salariul brut impartit la 12 luni.
Am inteles ca pot beneficia de indemnizatie, chiar data am lucrat in UE in ultima perioada. iar in perioada nasterii copilului am muncit ultimile luni in Romania, pot beneficia de indemnizatie in Romania documentelor mai sus mentionate. Mentionez ca am lucrat in Olanda , membra UE, pentru 2 ani si jumatate, si urmeaza sa muncesc ultimile 3-4 luni pana la nastere copilului in Romania.
Nu am inteles exact, cate luni ar trebui sa reprezinte perioada de munca din Romania, de inainte de nasterea copilului. Este sufficient 3-4 luni inainte de nastere?
Se mentioneaza la un moment dat in aceste legi ca ar trebui sa aduc un formular European unde sa mentioneze perioada la care am cotizat in alt stat membru UE, dar nu se mentioneaza deloc ce numar are acest formular. Cum as putea afla?
Ce articole din aceste legi m-ar ajuta sa demonstrez faptul ca am dreptul la indemnizatie?
Mai am inca o intrebare: Daca in cele 3-4 luni de dinaintea nasterii copilului, nu reusesc sa imi gasesc un loc de munca, mai pot beneficia de indemnizatie?
Data exacta nu o stim, dar prin iunie 2017, stiu ca mai este timp pana atunci, dar vreau sa aflu din timp toate informatiile, sa nu le las pe ultima suta de metri.
Vrem sa ne intoarcem in tara la sfarsitul lunii martie 2017, si trebuie sa fac rost de documentele care imi sunt necesare si de aici de la angajator si institutiile aferente, ca e mult mai usor daca tot ma aflu aici.