Eu si sotul meu (cetatean strain, non-european) ne-am castorit la consulat in Dubai si din nefericire aici nu se efectueaza actul de divort. M-ar interesa ce posibilitati as avea pentru a divorta fara sa trebuiasca sa venim in tara. Tin sa mentionez ca nu avem de impartit bunuri si nu avem copii.
Momentan, mama mea are imputernicire sa semneze si intocmeasca acte in numele meu, deci m-ar putea ajuta.
Este necesara transcrierea casatoriei , in Romania, pentru a fi recunoscuta.
Actele necesare sunt urmatoarele :
ÎNSCRIERE CERTIFICAT DE CĂSĂTORIE
Căsătoria trebuie sa fi fost efectuată in E.A.U. , Dubai.
Carte identitate din Romania , paşaport (original + copie)
Certificat de căsătorie emis de autoritatile emirateze din Dubai, legalizat la Ministerul de Externe din Dubai (original +copie)
Certificatele de naştere ale soţilor ( original + copie) (legalizat de catre consulatul tarii de origine si Ministerul de Externe din Dubai, pentru cetateni straini).
Formulare tip de înscriere oferite gratuit la consulat.
Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti în materie matrimonială şi în materia răspunderii părinteşti, de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1347/2000 prevede în articolul 1 că prezentul regulament se aplică, oricare ar fi natura instanţei, materiilor civile privind:
(a) divorţul, separarea de drept şi anularea căsătoriei;
(b) atribuirea, exercitarea, delegarea, retragerea totală sau parţială a răspunderii părinteşti.
În articolul 3 se dispun următoarele:
„ (1) Sunt competente să hotărască în problemele privind divorţul, separarea de drept şi anularea căsătoriei instanţele judecătoreşti din statul membru:
a) pe teritoriul căruia se află:
- reşedinţa obişnuită a soţilor sau
- ultima reşedinţă obişnuită a soţilor, în condiţiile în care unul dintre ei încă locuieşte acolo sau
- reşedinţa obişnuită a pârâtului sau
- în caz de cerere comună, reşedinţa obişnuită a unuia dintre soţi sau
- reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin un an imediat înaintea introducerii cererii sau
- reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin şase luni imediat înaintea introducerii cererii şi în cazul în care acesta este fie resortisant al statului membru respectiv fie, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, are „domiciliul” în acel loc;
b) de cetăţenie a celor doi soţi sau, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, statul „domiciliului” comun.”
Prin edictarea acestor norme de competenţă legiuitorul european a urmărit să asigure prioritate reşedinţei obişnuite a părţilor, faţă de cetăţenia lor, ca simplă împrejurare de fapt, dar cu efecte juridice importante, având în vedere locul unde părţile au trăit efectiv împreună sau separat, obişnuit sau într-un anumit interval de timp expres stipulat, răspunzând principiului unei bune administrări a justiţiei, la locul situării reşedinţei, probele ori o parte dintre ele putându-se găsi, efectua şi administra cu o mai mare uşurinţă şi celeritate.
Poate fi incheiata o convenţie între părţi cu privire la alegerea competenţei instanţei pentru soluţionarea acţiunii având ca obiect desfacerea căsătoriei şi cererile accesorii acesteia.
Multumesc frumos pentru raspuns. Certificatul de casatorie este eliberat de statul roman deoarece casatoria a fost efectuata la Consulatul Romaniei la Dubai si doar stampilat de Ministerul de Externe al UAE.
M-ati putea ajuta cu o adresa de email sa putem discuta in detaliu? Dumneavoastra efectuati divorturi pentru straini aflati in strainatate, daca da, mi-ar face placere sa colaboram?
Divor strainatate
dragganu
buna ziua, am domiciliul in Romania, iar sotia este cetatean strain in franta cu domiciliul acolo. casatoria este facuta in romania.avem un copil minor care ... (vezi toată discuția)
Divort
victoria58
Acum cand s-au luat anumite decizii privind divortul dintre persoane cu cetatenii diferite,se poate divorta si la noi in tara de un cetatean strain? fiica ... (vezi toată discuția)