avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Institutii financiare nebancare (amanet) - obiect furat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Institutii financiare nebancare (amanet) - obiect furat

Buna ziua,

Am o nelamurire in cazul unei probleme referitoare la "instituiile financiare nebancare (case de amanet) si reactia acestora fata de obiecte sustrase (in cunostiinta de cauza).

Sunt asistent universitar iar in urma unui program de doctorat, o parte din absolventi primesc pentru a-si efectua cercetarile un "obiect de inventar" (laptop). Acesta este etichetat (prin marcare chimica / sablare) atat pe partea superioara cat si pe cea inferioara ca si obiect ce apartine inventarului universitatii - interzisa instrainarea. De asemenea, acesta are modificat sistemul de operare ca la momentul deschiderii acestuia sa notifice utilizatorul de acest lucru.

Citez textul:

"Obiect de inventar - nr. *** / Acest bun apartine Univ..*** / Program finantare studii doctorat nr.. * * / 2016 - 2018 - Interzisa instrainarea - In cazul in care va este prezentat acest obiect cu scopuri de vanzare / amanetare va rugam sa sunati la secretariatul universitatii *** - nr. de telefon"

Conform legilor, din documentare:

Cod penal / art 227-232
Legea 93/2009 institutii financiare nebancare
Decret lege 2561

"Conf. legii, orice persoana fizica sau societate care are cunostiinta de un obiect, bun, suma de bani etc. sustras(e) are obligatia sa le predea proprietarului sau sa notifice politia in termen de maxim 10 zile."

"Casele de amanet au obligatia ca la primirea unor bunuri spre regim de amanetare sa ceara clientului un act care sa justifice ca obiectul propus spre amanetare ii apartine celui care doreste sa le amaneteze."

"Nu se vor primi ca amanet urmatoarele obiecte: h) obiecte despre care se stie sau se presupune ca sunt furate. In caz contrar, societatea este pasibila de amenda si de procedurile codului penal".


Problema este ca o parte din absolventii respectivi (2) si-au "amanetat" aceste bunuri, in ciuda avertizarilor evidente in cauza obiectului. Reactia: o serie de parinti nemultumiti si cu probleme financiare.

In situatia data, cunoscand numele firmei de amanet, (am inteles ca este una si aceeasi care accepta astfel de lucruri, altele refuzand evident), se poate recurge la vreo rezolvare pentru a opri orice obiect de inventar sa ajunga la acestia (mai precis sa accepte obiecte furate sau care apartin universitatii / altor persoane)?

Va multumesc pentru timpul acordat!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 20:31, 25 Octombrie 2016
razvanUTI a scris:
Am o nelamurire in cazul unei probleme referitoare la "instituiile financiare nebancare (case de amanet) si reactia acestora fata de obiecte sustrase (in cunostiinta de cauza).

Buna ziua,
In primul rand, nu este vorba despre obiecte sustrase, astfel incat tot esafodajul construit in jurul acestei sintagme pica.

razvanUTI a scris:
[...] in urma unui program de doctorat, o parte din absolventi primesc pentru a-si efectua cercetarile un "obiect de inventar" (laptop).

Faptul ca studentul a primit bunul si apoi a dispus de bun in alt scop decat cel pentru care l-a primit, coroborat cu faptul ca refuza sa inapoieze bunul, scoate fapta din sfera infractiunii de furt, insa pot fi intrunite elementele constitutive ale infractiunii de Abuzul de incredere, text pe care il redau mai jos :

Articolul 238
Abuzul de încredere
(1) Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.


Mai pe scurt, dupa ce notificati studentul sa aduca bunul si in ipoteza in care nu o va face, aveti la indemana calea unei plangeri la politie (sau parchet) si in subsidiar puteti solicita si rezolvarea laturii civile a chestiunii discutate, in cadrul procesului penal (adica, fie restituirea bunului de la posesorii de rea credinta, fie despagubirea prin echivalent).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa amanet maria51 maria51 PENTRU FUNCTIONAREA UNEI CASE DE AMANET ,CE ACTE SINT NECESARE (vezi toată discuția)
Casa de amanet madica madica Vreau sa infiintez o casa de amanet si am inteles ca se plateste o taxa la Asociatia Bijutierilor, sau la Patronatul Bijutierilor; daca stie cineva despre ce ... (vezi toată discuția)
Infiintrea unei case de amanet ancasiclaudia ancasiclaudia as vrea sa stiu pt o casa de amanet ce trebuie sa fac , daca treb sa depun la banca o garantie cat de usor se obtin autorizatiile . va rog din suflet ma poate ... (vezi toată discuția)