razvanUTI a scris:
Am o nelamurire in cazul unei probleme referitoare la "instituiile financiare nebancare (case de amanet) si reactia acestora fata de obiecte sustrase (in cunostiinta de cauza).
Buna ziua,
In primul rand, nu este vorba despre
obiecte sustrase, astfel incat tot esafodajul construit in jurul acestei sintagme pica.
razvanUTI a scris:
[...] in urma unui program de doctorat, o parte din absolventi primesc pentru a-si efectua cercetarile un "obiect de inventar" (laptop).
Faptul ca studentul a primit bunul si apoi a dispus de bun in alt scop decat cel pentru care l-a primit, coroborat cu faptul ca refuza sa inapoieze bunul, scoate fapta din sfera infractiunii de furt, insa pot fi intrunite elementele constitutive ale infractiunii de
Abuzul de incredere, text pe care il redau mai jos :
Articolul 238
Abuzul de încredere
(1) Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Mai pe scurt, dupa ce notificati studentul sa aduca bunul si in ipoteza in care nu o va face, aveti la indemana calea unei plangeri la politie (sau parchet) si in subsidiar puteti solicita si rezolvarea laturii civile a chestiunii discutate, in cadrul procesului penal (adica, fie restituirea bunului de la posesorii de rea credinta, fie despagubirea prin echivalent).