avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Intreprindere individuala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Intreprindere individuala

Ce deosebiri majore exista in forma de redactare si continut al actului constitutiv pentru infiintarea unei intreprinderi individuale, fata de cel al unui SRL?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: letipop , utilizator 13:55, 11 Martie 2010
homereg a scris:

Buna,
Ma numesc Mircea si am urmatoarea intrebare

INTREBARE> Un intreprinzator persoana fizica titular al unei Intrepr. Individuale se poate angaja la propria Intrep. Individ .__?????


deci , aici , nu am primit nici un raspuns , nici un sfat !!!
...asa ca mi-am rezolvat singur problema ,
...si prin urmare va pot comunica , celor care sunteti interesati , ca UN TITULAR DE Intrepr. Individuala se poate angaja la propria Intrep Indiv cu contract individual de munca , care bineinteles , se inregistreaza la ITM , la fel ca si contractele altor angajati pe Intr Indiv.
carmenmur a scris:

diferenta consta in faptul ca SRL are act constitutiv si statut .


este necesar doar Actul constitutiv
Statutul -doar daca nu te doare capul si vrei sa te legi la cap...
Buna ziua,

As dori sa aflu daca un SRL se poate transforma in Intreprindere Individuala?

Multumesc mult
MIHAI GRIGORE a scris:

timi a scris:

Pai deosebirea majora consta in aceea ca in cazul unui SRL se redacteaza actul constitutiv, pe cand in cazul intreprinderii individuale nu se redacteaza un asemenea act.


=D>=D>=D>FOARTE CORECT!
Conform reglementarii legislative O.U.G. 44/2008:

■Persoanele fizice si asociatiile familiale autorizate si inregistrate in registrul comertului in temeiul unor acte normative anterioare prezentei ordonante de urgenta pot functiona in baza certificatului de inregistrare, emis de oficiul registrului comertului de pe langa tribunal, un an de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, respectiv pana la 25 aprilie 2009.
■Pana la implinirea termenului de un an, Persoanele fizice si asociatiile familiale autorizate si inregistrate in registrul comertului in temeiul unor acte normative anterioare prezentei ordonante de urgenta vor opta pentru desfasurarea activitatii in una dintre formele prevazute de prezenta OUG.
■Persoanele care nu si-au exercitat dreptul de optiune isi inceteaza activitatea si vor fi radiate din registrul comertului, din oficiu, fara nicio alta formalitate
■Persoanele fizice pot desfasura activitatile economice dupa cum urmeaza:
a) individual si independent, ca persoane fizice autorizate;
b) ca intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale;
c) ca membri ai unei intreprinderi familiale.

■Orice activitate economica desfasurata permanent, ocazional sau temporar in Romania de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale trebuie sa fie inregistrata si autorizata, in conditiile prezentei ordonante de urgenta.
■Persoanele fizice au obligatia sa solicite inregistrarea in registrul comertului si autorizarea functionarii, inainte de inceperea activitatii economice, ca persoane fizice autorizate, respectiv intreprinzatori persoane fizice titulari ai unei intreprinderi individuale.
■Reprezentantul intreprinderii familiale are obligatia sa solicite inregistrarea in registrul comertului si autorizarea functionarii, inainte de inceperea activitatii economice. In cazul in care acesta nu formuleaza cererea in termen de 7 zile de la incheierea acordului de constituire oricare membru al intreprinderii familiale poate sa solicite inregistrarea in registrul comertului si autorizarea functionarii.
■In toate cazurile, cererea de inregistrare in registrul comertului si de autorizare a functionarii trebuie formulata in termen de 15 zile de la incheierea acordului de constituire.
■Persoana fizica autorizata, titularul intreprinderii individuale si reprezentantul intreprinderii familiale vor tine contabilitatea in partida simpla, potrivit reglementarilor privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil, in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
■PFA va putea incheia contracte de colaborare cu alte persoane fizice autorizate ca PFA, cu titulari ai unor intreprinderi individuale sau cu reprezentanti ai unor intreprinderi familiale, ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei activitati economice.
PFA nu va putea angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata si nici nu va putea fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza, chiar daca acea colaborarea este exclusiva.
Cu toate acestea, PFA va putea cumula si calitatea de salariat al unei terte persoane care functioneaza intr-un alt domeniu de activitate economica decat cea pentru care este autorizata. Intreprinzatorul persoana fizica titular al intreprinderii individuale este comerciant persoana fizica de la data inregistrarii sale in registrul comertului.
■In schimb, titlularul unei intreprinderi individuale va putea angaja alte persoane cu contract individual de munca, in calitate de angajator persoana fizica, si va putea incheia contracte de colaborare cu alte PFA, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale sau alte persoane juridice.
Acesta nu va putea fi angajat al celor cu care colaboreaza, insa, poate poate cumula calitatea de salariat al unei terte persoane care functioneaza intr-un alt domeniu de activitate economica.
De asemenea, conform proiectului de act normativ, membrii unei intreprinderi familiale pot fi simultan PFA sau titulari ai unor intreprinderi individuale. Mai mult, acestia pot cumula si calitatea de salariat al unei terte persoane care functioneaza intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel in care si-au organizat intreprinderea familiala.
■Intreprinderea familiala este constituita din 2 sau mai multi membri ai unei familii.
■Intreprinderea familiala nu are patrimoniu propriu si nu dobandeste personalitate juridica prin inregistrarea in registrul comertului.
■Prin acordul de constituire a intreprinderii familiale, membrii acesteia pot stipula constituirea unui patrimoniu de afectatiune.
■Intreprinderea familiala nu poate angaja terte persoane cu contract de munca.
■O persoana poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata.
■Pentru organizarea si exploatarea intreprinderii sale, intreprinzatorul persoana fizica, in calitate de angajator persoana fizica, poate angaja terte persoane cu contract individual de munca, inregistrat la inspectoratul teritorial de munca, potrivit legii, si poate colabora cu alte PFA, cu alti intreprinzatori persoane fizice titulari ai unor intreprinderi individuale sau reprezentanti ai unor intreprinderi familiale ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic.
■Membrii unei intreprinderi familiale pot fi simultan PFA sau titulari ai unor intreprinderi individuale. asemenea, acestia pot cumula si calitatea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel in care si-au organizat intreprinderea familiala.


PF = persoana fizica; AF = asociatie familiala; PFA = persoana fizica autorizata;
II = intreprindere individuala; IF = intreprindere familiala


Actele necesare demararii procedurilor pentru O.R.C. in conditiile aplicarii O.G. 44/2008:

1. Daca se infiinteaza un PFA sau o II:
- copie BI / CI;
- contract de proprietate (copie legalizata) pe care se poate face un comodat / inchiriere pentru sediul profesional; daca solicitantul provine din mediu rural si nu exista act de proprietate e suficienta adeverinta de rol emisa de primaria locala – in original;
- Documente care sa ateste calificarea / pregatirea / experienta profesionala: diplome, certificate, atestari, etc (copii);

2. Daca se infiinteaza o IF:
- copie BI / CI – pentru fiecare membru familial al intreprinderii;
- contract de proprietate (copie legalizata) pe care se poate face un comodat / inchiriere pentru sediul profesional; daca solicitantul provine din mediu rural si nu exista act de proprietate e suficienta adeverinta de rol emisa de primaria locala – in original;
- Documente care sa ateste calificarea / pregatirea / experienta profesionala: diplome, certificate, atestari, etc (copii) – pentru fiecare membru familial al intreprinderii;

3. Daca se preschimba un PF in PFA sau II:
- copie BI / CI;
- Certificat de inregistrare / inmatriculare (original);
- Autorizatia emisa in baza Legii 300/2004 sau a Legii 507/2002 (original);
- daca exista certificat de de inregistrare fiscala emis de catre Adinistratia Finantelor Publice(in copie);

4. Daca se preschimba un AF in IF:
- copie BI / CI;
- certificat de inregistrare / inmatriculare (original);
- Autorizatia emisa in baza Legii 300/2004 sau a Legii 507/2002 (original);
- daca exista certificat de de inregistrare fiscala emis de catre Administratia Finantelor Publice (in copie).

Certificatul de inregistrare va contine:
• codul unic de inregistrare care atesta inregistrarea in Registrul Comertului,
• autorizarea functionarii
• luarea in evidenta de catre autoritatea fiscala competenta.

Regimul fiscal pentru persoana fizica autorizata, titularul intreprinderii individuale si reprezentantul intreprinderii familiale: contabilitatea in partida simpla. Niciuna dintre forme nu are personalitate juridica si sunt platitoare de impozit pe venit in conditiile prevazute de codul fiscal.



raspunsul este detaliat si complet. felicitari!=D>
dar eu , care sunt o novice in domeniu, indraznesc sa mai pun o intrebare :

care sunt diferentele intre II si IF ?
daca as vrea sa deschid un magazin de tip "second-hand" impreuna cu cei doi copii ai mei, care varianta ar trebui sa o aleg ??

va multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrepinderi individuale - doi asociati? ContSters127664 ContSters127664 POT FI DOI ASOCIATI LA INTREPRINDEREA INDIVIDUALA ? SE POT ANGAJA ALTE PERSOANE CA LA SRL? VA MULTUMESC MULT. (vezi toată discuția)
Pot sa ma angajez la un pfa? ciupop ciupop Buna ziua, Sunt inginer de profesie ,lucrez cu carte de munca si as vrea sa ma angajez in paralel,ca secretara,2-4 ore pe zi , la un PFA .Ce trebuie sa faca ... (vezi toată discuția)
Pfa poate avea angajati? cercetasa cercetasa sotul meu are un pfa pe un contract de inchiriere spatiu la un vecin in curtea lui, avand un atelier de termopane as vrea sa deschidem un swourum intr o ... (vezi toată discuția)